Kiszone zielone pędy czosnku po ukraińsku według starych receptur kuchni kresowej.
Produkt naturalny, niepasteryzowany.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Skład: czosnek, sól, woda
Waga: 600g
Kiszone pędy czosnku to zielony rarytas o oryginalnym słonawo-kwaśnym smaku a dzięki temu że nasze pędy są chrupkie idealnie nadają się na zdrową przekąskę a także jako dodatek do sałatek warzywnych.
Gorąco polecam nasze zdrowe, niepasteryzowane kiszonki i zapraszam na pozostałe aukcje.
Kiełkujący czosnek, który wyglądem przypomina cebulę może budzić pewne wątpliwości. Nasze babcie odcinały więc zielone pędy, uważając je za niezdrowe i szkodliwe. Najnowsze badania naukowe przeczą jednak tej teorii. Jak donosi Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry", kiełkujący czosnek jest bardzo zdrowy. Co więcej, obecność młodych pędów świadczy bardzo dobrze o jego jakości. Zdaniem naukowców, zielone pędy czosnku są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, regulujących pracę serca i chroniących przed nowotworami. Badacze tłumaczą jasno: skoro czosnek wypuszcza pędy, to znaczy, że zawiera substancje chroniące nas przed chorobami.
Udowodniono, że zielone pędy mają spory potencjał, ponieważ kiełkujący czosnek okazał się być doskonałym antyoksydantem.
Wykazano nawet, że przez pięć dni po zakiełkowaniu, ma on nawet kilkanaście razy większy potencjał antyoksydacyjny niż młode główki. Ta ich zdolność chroni serce i poprawia kondycję układu krwionośnego .
Kiełki, które wyrastają z główek, bardzo dobrze świadczą o jego jakości. Ich wzrost świadczy o dobrym odżywieniu czosnku. Ponadto, w trakcie procesu wyrastania zielonych pędów, pojawiają się nowe związki chemiczne.
Odpowiadają one za ochronę rośliny przed chorobami w okresie wzrostu. Zielone kiełki rozwijające się w ząbkach czosnku sąsilnymi przeciwutleniaczami i jako takie z pewnością sprzyjają organizmowi.
Badacze wykazali również, że kiełki nie tylko zwiększają potencjał czosnku, ale też przyswajalność antyoksydantów przez organizm.