Domowa papryka kiszona
poddane naturalnej fermentacji
Ekologiczny, naturalnie bezglutenowy, wegetariański, wegański, bez laktozy
Pojemność netto: 850 ml/475g
Skład: papryka, przyprawy, sól kopalniana kłodawska, woda
Naszą pasją jest nie tylko uprawa owoców ale też i warzyw oraz robienie z nich przetworów. Kiszonka jest przygotowywana wyłącznie z papryki, bez syropu glukozowo - fruktozowego, bez konserwantów i sztucznych dodatków - jest w pełni naturalnym kiszonym produktem. Dlatego masz pewność, że jest ona całkowicie bezpieczny.
więcej o nas znajdziesz na naszej stronie www.owocowo.com.pl
- Papryki, których używamy do przygotowania kiszonki, pochodzą wyłącznie z naszych plantacji prowadzonych wg zasad integrowanej produkcji oraz wg zasad zdrowej żywności.
Dlatego masz pewność, że nasza kiszonka jest dla Ciebie całkowicie bezpieczny
- Certyfikaty Integrowanej Produkcji
Dzięki temu certyfikatowi masz pewność, że warzywa i owoce używane do produkcji kupowanych przez Ciebie przetworów są bezpieczne i wysokiej jakości.
- Wszystkie kiszonki przygotowujemy domową metodą, według tradycyjnej receptury babuni.
Dzięki temu masz pewność, że nasze przetwory cieszą smakiem i aromatem z dawnych lat.
Kiszonki w tym domowa papryka kiszona mają niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie:
- Kiszonki to naturalny probiotyk, zawierają około tysiąc szczepów bakterii dzięki czemu wpływają korzystnie na nasze jelita, poprawiają odporność i oczyszczają organizm
- Zawiera dużą ilość witaminy C, a po procesie fermentacji jest ona jeszcze łatwiej przyswajalna dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy.
- Zawiera kwas mlekowy, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i regulują perystaltykę jelit.
- Zawierają witaminę K która wpływa na krzepnięcie krwi oraz wspomaga przyswajalność wapnia.
- Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika dzięki czemu wspomagają procesy odchudzania, zmniejszają apetyt i poprawiają przemianę materii
- zawierają indole, dzięki czemu pomagają w profilaktyce nowotworów
Od stanu jelit zależy w dużej mierze zdrowie naszego organizmu. Co ważne nie ilość samych bakterii, ale ilość ich szczepów wpływa na pozytywny stan jelit. Naturalnie znajduje się ich tam około 20 tysięcy. W polecanych często syntetycznych probiotykach jest od 5 do 14 szczepów bakterii, natomiast w kiszonkach to ponad 1 tysiąc szczepów.
Pomyśl tylko przez chwilę: które probiotyki pozwolą odbudować florę bakteryjną po przebytej antybiotykoterpii czy ciężkich chorobach – syntetyczne z apteki, czy naturalne jak domowa papryka kiszona?
Więcej informacji na temat prozdrowotnych właściwości kiszonek znajdziesz na naszym blogu : www.owocowo.com.pl
Dla wszystkich którzy chcą wzmocnić organizm po przebytej antybiotykoterapii.
Dla osób, które dbają o swój układ pokarmowy.
Dla każdego kto chce usprawnić swój układ odpornościowy.
Dla każdego kto ceni sobie zdrowie, smak i aromat.
A może na prezent dla bliskiej osoby?
Podczas procesu kiszenia powstaje duża ilość dwutlenku węgla – podobnie jak przy produkcji wina musującego. Jest to naturalne zjawisko, które wskazuje na trwającą naturalną fermentację. Prosimy o uwagę i ostrożne otwieranie słoika, gdyż kiszonka może „strzelić”, a dwutlenek węgla się ulotnić. Prosimy się nie obawiać zarówno osad jak i dwutlenek węgla to zupełnie naturalne zjawisko, które wskazuje na poprawne procesy fermentacyjne.