Kiszona Cebula 520g
Ukisiliśmy dla Ciebie naturalnie pyszną, twardą, chrupką cebulę na chrzanie, koprze i soli kłodawskiej. Tradycyjna receptura z prostym składem, ale na najlepszych składnikach. Wyjątkowy aromat i prawdziwa gratka dla smakoszy. Poznaj smak cebuli na nowo!
Jest niepasteryzowana, dzięki czemu fermentacja trwa. Jest lekko kwaskowata, słona, chrupiąca, delikatnie musująca, po prostu idealna... Spróbuj :)
Dlaczego jest tak dobra?
Nasz Projektant Smaku Andrzej Jurga zajmuje się produkcją kiszonek od ponad 30 lat. Z takim doświadczeniem wypracował odpowiednie proporcje i doskonale wie w jakiej temperaturze i jak długo należy ją kisić.
Przede wszystkim nie zawiera octu. Do kiszenia wybieramy najlepszą cebulę oraz wysokiej jakości składniki, czyli intensywny czosnek w ząbkach (nie przyprawa!) oraz najlepszą sól kłodawską kamienną. Bez drogi na skróty i oszukiwania - podajemy uczciwie prawdziwy skład, niczego nie ukrywamy, a nasze produkty sami jemy/pijemy codziennie.
Jest niskokaloryczna i zawiera bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując kiszona cebula jest:
- bez konserwantów
- bez octu
- bez dodatku cukru
- niepasteryzowana
- kiszona naturalnie w kontrolowanej temperaturze
- kiszona z miłością!
Jak ją robimy?
Cebulę dostarczają nam zaufani rolnicy z okolicy. Kisimy ją w beczkach ze świeżym czosnkiem, aromatycznym korzeniem chrzanu, koprem oraz najlepszą solą kłodawską niejodowaną. Potem cebule spokojnie leżakują w odpowiedniej temperaturze i czekają aż je zamówisz. Wtedy przeskoczą z beczki bezpośrednio do słoika i trafią do Ciebie. Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniających smak. Sama natura.
Jak ją jeść?
Możesz jeść tak jak lubisz! Chrup bezpośrednio ze słoja, wrzuć na kanapkę, do sałatki, zagryzaj jako przystawkę lub dodaj do ulubionych potraw. Stwórz najlepszą zupę cebulową z dodatkiem kiszonej wersji. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Pamiętaj, że jeśli zależy Ci na cennych właściwościach to nie smaż i nie gotuj jej. Wysoka temperatura ma zły wpływ. Dodawaj ją do gotowych potraw delikatnie ostudzonych.
Aktywnie fermentują - co to oznacza?
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika nawet, gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Jak przechowywać?
Ze względu na to, że nasze produkty są niepasteryzowane i nie zawierają konserwantów fermentacja aktywnie pracuje, czyli innymi słowy produkty cały czas się kiszą. Żeby zwolnić ten proces, a tym samym wydłużyć ich czas przydatności do spożycia najlepiej je przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu (max. 20 stopni).
Ile przetrwają?
Ich okres przydatności do spożycia to 4 miesiące od dnia produkcji. Nie jest długi, bo są niepasteryzowane, jak już wspomnieliśmy.
Składniki: Cebula, woda, czosnek, chrzan, koper, sól kłodawska
Masa netto: 520g.
Masa netto po odcieku: 270g.
To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.
WAŻNE! Nie wysyłamy paczek w piątki, żeby fermentowane produkty nie leżały w magazynie kurierów.