KINDZIUK PRZYSMAK Z LITWY WĘDZONY NA ZIMNO.
Litewski kindziuk nazwa pochodzi od litewskiego słowa kindziukas, czyli żołądek, gdyż istotnie jest to rodzaj surowej wędliny napychanej do dokładnie wymytego świńskiego żołądka. Tradycyjny kindziuk Ze względu na długi bo 4 tygodniowy okres wędzenia i wytwarzania może być przechowywany przez okres nawet pół roku.
Suszony jest w wysokich temperaturach i takie też temperatury
doskonale znosi.
Nie zepsuje się przechowywany dłuższy okres czasu w samochodzie, więc można go bez problemu zabrać na dłuższą podróż, piknik czy urlop. Najczęściej podawany jest pokrojony w cienkie plastry.
Kindziuk najczęściej jada się na kanapkach z ciemnym chlebem z dodatkiem kminku., komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami. Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem. Na kindziuku można gotować zupy - barszcz, kapuśniak, czy krupnik.
SKŁAD:
- Wieprzowina
- wołowina
- smalec wieprzowy
Warunki przechowywania:
Temperatura przechowywania: od 0 ° C do 15 ° C
OSŁONKA DO KIEŁBASY NIE JEST
JADALA !!!
Wartość odżywcza na 100 g:
- Wartość energetyczna 1785 kJ / 431 cal
- Tłuszcz 39,00 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 15 g
- Węglowodany 1,0 g
- cukry 0,9 g
- Białko 19 g
- Sól 3,5 g