KIMONDY to gołębie wyhodowane w moim gołębniku jako gołębie użytkowe (mięsne ).Wyselekcjonowane Kingi starej rasy krzyżowałem w pierwszym pokoleniu F-1 z Mittelhauserami (Niemieckie gołębie rasy mięsnej) Następnie wyhodowane z dwóch ras osobniki krzyżowałem z Francuskim Mondajnem F-2. Krzyżowanie tych niespokrewnionych z sobą genetycznie ras, okazało się strzałem w dziesiątkę.Najważniejszym osiągnięciem tego procederu, jest to że w Kimondzie został w dużym stopniu wyeliminowany agresywny charakter Kinga. Efektem krzyżowania ras jest również to że gołębie nabierają większej masy i są bardziej odporne na choroby lub inne niesprzyjające warunki hodowli. Kimondy są gołębiami bardzo plennymi odziedziczyły to po Mittelhauserach spokojne po Mondajnach osiągają wagę od 1,2 kg do 1,4 kg.W okresie lęgowym potrafią wyhodować od 10 do 12 młodych.W przeszłości Amerykanin czeskiego pochodzenia Dr. Hubbel w stanie Kalifornia wyhodował gołębia mięsnego, zwanego od jego nazwiska Hubbelem lub Kalifornijskim.Gołębie te wyhodowane na bazie gołębia mięsnego zwanego Texanerem,którego krzyżowano z innymi gołębiami mięsnego kierunku,trafiły również do Europy.Obecnie Hubbele hoduje się na południu Niemiec na farmach ekologicznych,sprzedających mięso gołębie jako zdrową żywność,na którą w obecnym czasie jest bardzo duże zapotrzebowanie.Mięso gołębie,rosoły i.t.p. jest na całym świecie bardzo często zalecane przez lekarzy jako środek pomocniczo-wzmacniający przy leczeniu obłożnie chorych.Również w Polsce przy Akademii Rolniczej we Wrocławiu Pan Pr.B Nowicki wyhodował na bazie Rysia Polskiego poprzez krzyżowanie z Kingami i Amerykańskimi autosesingowymi gołębiami mięsnego kierunku gołębia zwanego Wrocławskim Mięsnym.Osobiście słuchałem prelekcji Pana Profesora na temat hodowli i krzyżowania ras gołębi.Hodowla gołębi mięsnych jest bardzo prosta i nie wymaga specjalnych warunków.Może być prowadzona na dwa sposoby . Pierwszy to ubijanie młodych w okresie około 30 dni od wylęgu,wówczas gołąb waży około 850 gram .Drugi sposób to pozostawianie młodych osobników przez okres pierzenia i najlepiej oddzielając samce od samic poddać procesowi tuczenia. Gołębie mięsne należą do grupy zwierząt opasowych i bardzo szybko przybierają na wadze. Najważniejsze przy hodowli jest wyposażenie gołębnika w obszerne cele gniazdowe, tak aby istniała możliwość w okresie lęgowym dostawienia na podwyższeniu drugiej miski lęgowej.Samica kiedy młode z pierwszego lęgu zaczynają obrastać w pióra,znosi drugie jajka i w spokoju je wysiaduje.Natomiast samiec w tym czasie karmi młode z pierwszego lęgu.Może się zdarzyć że samica nie mając możliwości zniesienia drugich jaj w innym miejscu,naniesie się do miski w której znajdują się młode,co w efekcie doprowadza do zniszczenia jaj. Ja hoduję gołębie w wolierze otwartej z czołowej strony zima lato.Latem świeże powietrze sprzyja hodowli młodych,zimą natomiast przy niskich temperaturach giną wszelkiego rodzaju bakterie,wirusy i drobno ustroje.Gołębie są ptakami stało cieplnymi i nawet tęgie mrozy nic im nie robią,wręcz przeciwnie są bardziej zahartowane i odporne na choroby.Pomimo tego wszystkiego w Polsce nie prowadzi się hodowli gołębi mięsnych na wielką skalę,może dlatego,że w Polsce gołąb nie jest uznawany jako zwierzę gospodarcze.Nie mniej jednak,hodowlą gołębi mięsnych na własne potrzeby jest bardzo duże zainteresowanie.Do sprzedaży oferuję młode gołębie z tego roku. Na zdjęciu pierwszym ( miniaturka ) dorosły osobnik tej rasy tylko dla informacji. Z zainteresowanymi bardzo chętnie podzielę się moją skromną wiedzą na temat hodowli gołębi. Cena 90 zł. 1 szt.Posiadam jeszcze do sprzedaży czyste rasowo Niemieckie białe gołębie mięsne Mittelhausery, zdjęcie samica w misce lęgowej.Serdecznie Polecam Tel PL 697651534 DE 0049 160 917 65 669. .Zapewniam szybki i humanitarny transport w/g przepisów Poczty Polskiej. Wysyłka z Polski