Kimbo Espresso Barista 10 kapsułek Nespresso
Kimbo Espresso Barista Kapsułki Nespresso
Espresso Barista 100% Arabica, to wyjątkowa mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabika, pochodzących z wyżyn Ameryki Środkowej oraz Południowej. Idealne wypalenie ziaren uwydatnia delikatnie słodkawy smak oraz bogaty aromat z lekkimi nutami czekolady.
Po zaparzeniu na powierzchni utrzymuje się orzechowa crema. Kawa świetnie komponuje się z mlekiem w cappuccino i latte.
Informacje:
- Rodzaj kawy: kawa w kapsułkach
- Kompozycja: Arabika 100%
- Masa netto: 55g
- 10 kapsułek
Smak i aromat:
- bogaty aromat
- intensywny smak
- delikatna nuta czekolady
Cechy:
- Intensywność: 9/13
- Stopień palenia: średni
- Najlepiej spożyć przed: 09.04.2025
Aby zrobić dobrą kawę, trzeba zajść bardzo daleko, ponieważ jakość zależy przede wszystkim od jakości surowców. To jest powód, dla którego Kimbo poświęciło wiele uwagi selekcji zielonej kawy z krajów, które ją produkują. Wszystkie fazy uprawy kawy są uważnie obserwowane i poddawane wielokrotnym kontrolom. W ten sposób roślina może rosnąć zdrowo i produkować doskonałej jakości czerwone jagody. Te same jagody, które skrywają swój najcenniejszy skarb: zielone ziarno. Są one suszone na słońcu, łuszczone i ostatecznie wysyłane do Włoch.
WYBÓR
Istnieją dwie jakości kawy: Arabika o bardziej intensywnym i słodkim aromacie oraz Robusta o ostrzejszym i gorzkim aromacie, z wyższą zawartością kofeiny. Eksperci z Cafè do Brasil wybierają na miejscu najlepsze surowe kawy z tych dwóch głównych odmian i natychmiast wysyłają próbki do fabryki w Neapolu, gdzie zespół ekspertów przeprowadza testy produktu. Następnie degustatorzy zatwierdzają surowiec za pomocą najbardziej wyrafinowanych maszyn jakie istnieją: nosów i kubków smakowych.
PRAŻENIE
Po zdaniu testów partie kawy są wysyłane do palarni kawy. Kawa jest następnie podgrzewana do temperatury od 160 ° do 250 ° C na czas, który waha się od 8 do 12 minut. Prażenie odbywa się w trzech fazach: odwadnianie eliminujące wilgoć, prażenie i wreszcie schładzanie w temperaturze pokojowej. To faza, w której kawa uzyskuje cały swój aromat. Mocniejsze lub słabsze prażenie daje mniej lub bardziej intensywny kolor i smak. To tutaj doświadczenie ludzi w Kimbo staje się fundamentalne dla określenia idealnej temperatury i czasu trwania tych procesów.
MIESZANIE
Blendowanie to bardzo ważny moment. Każda partia kawy jest wybierana i kwalifikowana zgodnie z jej profilem sensorycznym. Każda mieszanka musi łączyć różne wyjątkowe cechy, aby uzyskać efekt zaskoczenia, idealną równowagę smaku i niezmienną jakość. Nasza technologia może pomóc tylko w pewnym zakresie. Element ludzki jest decydujący.
Historia Palarni
Historia Kimbo zaczęła się w roku 1963 w małym sklepie z kawą, w Neapolu. Dzisiaj Kimbo jest ambasadorem włoskiej kawy na świecie. Kimbo to pasja i tradycja. Odkryj idealną dla siebie mieszankę i daj się zaskoczyć swoim zmysłom.
W mieście, w którym praktycznie każdy kultywuje i przekazuje sztukę kawy, niektórzy wyróżniają się talentem i intuicją. Tak jest w przypadku braci Rubino, którzy założyli firmę Cafè do Brasil.
Nie zaczynali jako przemysłowcy. Byli właścicielami kawiarni. Pomogli ojcu w zarządzaniu rodzinnym barem i piekarnią. Ich popularność rosła bardzo powoli, jak przy filiżance dobrej kawy. Wciąż wpadali na nowe pomysły przynosząc przyjemność z neapolitańskiej kawy do wszystkich kawiarni, barów i domów na całym świecie.