Erewańska fabryka piwa powstała w 1952 roku. W 1997 roku fabryka ta została przekształcona w spółkę akcyjną. Mająca 60 lat historii firma „Yerevan Beer” od lat zajmuje stabilne miejsce wśród czołowych przedsiębiorstw Armenii, a marka „Kilikia” stała się szczególnym synonimem wysokiej jakości. Dziś firma produkuje 12 rodzajów piwa, 10 rodzajów naturalnych soków i nektarów, 13 rodzajów zimnych napojów oraz rozlewa wodę mineralną „Louzinian”. Dzięki wysokiej jakości, nowoczesnemu zarządzaniu i elastycznej strategii marketingowej produkcja firmy zajmuje znaczące miejsce na krajowym rynku konsumenckim, jest eksportowana do Rosji, USA, Francji, Polski, Singapuru, Malezji, Gruzji i innych krajów. Od 2001 roku firma posiada i certyfikuje międzynarodowe standardy zarządzania jakością ISO 9001:2000.
-------
Od piwa do soku blisko jak z Wrocławia do Inowrocławia. Ale jak ma się taki potencjał jak Armenia w produkcji soków, nektarów, napojów, to trudno się dziwić, że producent alkoholu przerabia miejscowe owoce i warzywa. Rosną w doskonałym klimacie, produkcja wciąż nie jest na przemysłowym poziomie jak w Europie (mniej pestycydów, środków ochrony roślin, etc.), owoce zbierane są ręcznie.
W tej ofercie napój (nie sok) z dzikiej róży 850 ml, bardzo zdrowej rośliny, o ciekawym smaku i pięknym kolorze.
Skład: sok z dzikiej róży, cukier, kwas cytrynowy, woda.
Zawartość cukru w 100 g: 10,5 g
Energia: 42 kalorie
-----------
Pozwolę sobie oddać głos mądrzejszych ode mnie:
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Co ciekawe, polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku. Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.
W dzikiej róży jest też dużo innych witamin i innych substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie, takich jak:
- witamina A,
- witamina B1, B2,
- witamina E i K,
- kwas foliowy,
- karotenoidy,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
- pektyny.
Owoce dzikiej róży stosuje się w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.
Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.(źródło:poradnikzdrowie.pl)