Zestaw zawiera kiełkownik i 6 gatunków nasion
o łącznej gramaturze 240g:
1. Cykoria 50g.
2. Gorczyca sarepska 50g.
3. Groch 50g.
4. Rzeżucha 50g.
5. Fasola Adzuki 20g.
6. Rzodkiewka China Rose 20g.
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych. Oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponadto zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymują Państwo produkt najwyższej jakości wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno - Epidemiologicznej.
Cykoria
Smak: lekko gorzkawy i jednocześnie pikantny.
Gorczyca sarepska
Smak: ostry, lekko piekący.
Groch
Smak: słodki.
Rzeżucha
Smak: lekko pikantny, idealny do kanapek i surówek.
Fasola Adzuki
Smak: łagodny, lekko słodki, kiełki są twarde i chrupiące - ich aromat jest bardzo podobny do fasoli Mung.
Rzodkiewka China Rose
Smak: ostry, lekko pikantny.
KIEŁKOWNICA
Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.