Kiełkownica Słoikowa
+
Duży zestaw nasion:
- Brokuł 10g
- Lucerna 10g
- Jęczmień 10g
- Ciecierzyca 10g
- Rzodkiewka 10g
- Fasola Mung 10g
- Gorczyca Sarepska 10g
- Mieszanka Pikantna 10g
- Mieszanka Łagodna 10g
- Mieszanka Chińska 10g
W łatwy sposób w warunkach domowych możesz zapewnić sobie dostawę świeżych, chrupiących kiełków, pełnych witamin i minerałów.
• Chcesz mieć zdrowe i piękne ciało ? Zależy Ci na zdrowej i smacznej diecie, kiedy brakuje sezonowych warzyw? Kiełkownica Słoikowa to idealne rozwiązanie dla Ciebie, już po ok. 5 dniach możesz zajadać pierwszą porcję kiełków rzodkiewki, brokuła, lucerny, fasoli mung i innych warzyw. Ta kiełkownica jest prosta i funkcjonalna. Kiełki nie wysychają, rozwijają się równomiernie a łatwość płukania bez konieczności odkręcania zmniejsza ryzyko pojawienia się nie przyjemnych zapachów.
• Kiełkownica składa się z:
•Szklanego słoika 0,4l , którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem. Umożliwia to hodowlę w optymalnych warunkach wodno – powietrznych dla roślin.
•Metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy, co jest niezwykle wygodne.
Jest to bardzo higieniczny i wygodny sposób na uprawę kiełków, nadaje się do mycia w zmywarce.
Procedura prawidłowego kiełkowania nasion:
1) Wsypać odpowiednią ilość nasion (10g - 20g) i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
2) Namoczyć nasiona w kiełkownicy odpowiednio długo w zależności od ich rodzaju (np. całą noc).
3) Przepłukiwać nasiona wodą odpowiednio często w zależności od ich rodzaju (np. 1-3 razy dziennie).
4) Po każdym przepłukaniu odprowadzaj wodę przez sitko tak by kiełki nie stały w wodzie
4) Kiełki są gotowe po kilku dniach (3-7 dni) w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia (im cieplej tym szybciej rosną).