KIEŁKOWNICA
Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe ich wysiewanie.
Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni.
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych.
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą.
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę, aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie.
- Przy ustawianiu szalek jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian.
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody, aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy.
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki, nawadniając nasiona, a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik. Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie.
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu.
- Kiełkownicę należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.