Zestaw nasion zawiera gatunki:
1. Rzodkiewka 50g
2. Rzodkiewka Sango 50g
3. Rzodkiewka Daikon 50g
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych, oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin z, których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponad to zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymujecie produkt najwyższej jakości oraz wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Rzodkiewka
Smak: ostry wyrazisty, idealny do kanapek i surówek
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- zawierają kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu,
- kwas mistyrynowy – poprawiający stosunek LDL do HDL,
- działają przeciwutleniająco oraz ochronnie, wzmacniająco na naczynia krwionośne
Witaminy: B, C
Składniki mineralne: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan i fosfor
Rzodkiewka Sango
Smak: ostry, lekko pikantny
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- zawierają foliany, chlorofil, inozytol, PABA, białko
Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E
Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
Rzodkiewka Daikon
Smak: bardzo ostry, ostrzejszy od rzodkiewki, idealny do kanapek i surówek.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:
- posiada bardzo mało kalorii, 100 gramowa porcja zawiera tylko 90 KJ
- stanowi suplement pokarmowy poprawiający krążenie krwi, oczyszczający krew i przyspieszający nasz metabolizm
- wspomaga w stanach przeziębienia i grypy
- przyśpiesza przemianę materii.
- działa korzystnie na stan paznokci, włosów i skóry
Witaminy: A, B1, B2, C, E, K
Składniki mineralne: magnez, siarka, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód
KIEŁKOWNICA
Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.