PRODUKTY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Suszone kiełki soczewicy brązowej wielkoziarnistej
- Gotowe do bezpośredniego spożycia.
- Nie wymagają obróbki cieplnej.
- Zawierają znacznie więcej wartościowych składników odżywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
- to wyselekcjonowane ziarna o wysokiej sile kiełkowania, poddane procesowi biochemicznemu, w wyniku którego uwalniają swoją biodostępną wartość odżywczą.
PRODUKT GOTOWY DO SPOZYCIA
NIE WYMAGA OBRÓBKI TERMICZNEJ
opakowanie - torebka 250g
kraj pochodzenia - Czechy
To idealny dodatek do jogurtów, sałatek, past, deserów, zup, kaszy !
Korzyści ze spożywania kiełek:
- WIĘKSZA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- WYŻSZE STĘŻENIE WARTOŚCIOWYCH SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH
- ŁATWIEJSZE TRAWIENIE - działanie enzymów pomaga przekształcać skrobię w mniejsze i prostsze składowe, które są lepiej strawne.
- LEPSZY SMAK - produkty są delikatne, z mąki wyrabia się bardziej elastyczne ciasto, ziarna są chrupkie, łatwiejsze do pogryzienia. Produkty uzyskują lekki orzechowy posmak, pachną jak po lekkim uprażeniu.
- BEZPOŚREDNIO DO SPOŻYCIA - dzięki obróbce cieplnej przygotowane są do bezpośredniego spożycia.
KIEŁKOWANIE
Przekształcanie skrobi na cukry proste i rozpuszczalne kwasy tłuszczowe. Białka ulegają rozkładowi na aminokwasy.
Soczewica jest rośliną uprawianą od wielu wieków. Pierwsze wzmianki o soczewicy sięgają 9100 r. p.n.e. Nasiona soczewiczy były postawą dań w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji oraz w starożytnym Rzymie.
Soczewica czerwona jest bogatym źródłem białka przyswajalnego w 85%, zalecana jest w diecie wegetarian i wegan.
To także źródło witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica w swoim składzie posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu, co sprawia, że jej spożycie sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Soczewica jest rośliną lekkostrawną. Poleca się ją kobietom w ciąży ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Może być spożywana także przez diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Soczewica czerwona obniżą poziom złego cholesterolu we krwi. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego.
polecamy:
Suszone kiełki komosy ryżowej czerwonej - kiełki QUINOA
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje. Szczególnie polecamy:
lekkostrawną mąkę z pradawnej pszenicy 2AB
Mąka polecana dla osób z IBS, ma korzystny FODMAP i jest źródłem selenu.
Polecamy:
mąki orkiszowe typ 680 i 1850,
pełnoziarniste mąki z samopszy i płaskurki,
bez glutenu - mąkę gryczaną, ryżową, tapiokową, jaglaną, z ciecierzycy,
Grys grochowy - zamiennik orzechów do słodkich wypieków.
Zarodki i kiełki zbóż! Dodatki do pieczenia - ziarna i owoce i inne