Nasiona na kiełki - rzeżucha 500g
Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w szczególności cukrzykom.
Pakowane w BIO opakowanie typu DOYPACK z zamknięciem strunowym.
Zalety zamykania strunowego:
- ochrona przed rozsypaniem
- ochrona przed zawilgoceniem produktu
- możliwość wielokrotnego, szczelnego zamykania
Przygotowanie kiełków:
Kiełki najłatwiej można wyprodukować w słoiku (bądź też w specjalnie przystosowanej do tego kiełkownicy.) W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowana letnia woda. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gaza, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie woda. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 4-7 dniach.
Kupuj tylko sprawdzone nasiona:
- Termin przydatności nasiona do wysiewu to od 2 do 5 lat w zależności od rodzaju nasion.
- Jesteśmy szkółką roślin a zarazem sklepem ze sprawdzonymi i pewnymi nasionami.
- Jesteśmy zarejestrowani w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa a nasz numer to: PL-06/02/13088
- Nasze nasiona posiadają na torebkach Datę Ważności, Numer Partii i gwarantujemy oryginalność nasion