Kiełki Orkiszu, Wysuszone BIO 100 g Kiełki Kocha
Posiada więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Ma właściwości ogrzewające, wzmacnia śledzionę, trzustkę i żołądek, szczególnie polecany przy nieprawidłowej pracy jelit. Św. Hildegarda z Bingen zalecała go jako lek na wiele dolegliwości – m.in. związanych z układem kostnym i nerwowym (choroba Alzheimera, Parkinsona, artretyzm) oraz w leczeniu chorób nowotworowych. Co ważne, badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest pomocny w stanach osłabienia i wyczerpania. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw. Wbrew pozorom dostępnych jest wiele produktów z tego wartościowego zboża : chleb, kawa, otręby, makaron, mąka, kasza i inne.
Kiełki nasion z upraw ekologicznych w Polsce są skarbnicą bardzo cennych składników żywności.
Zawierają dużą ilość naturalnych, aktywnych enzymów, które ułatwiają przyswajanie związków niezbędnych do życia zawartych w pokarmach. Kiełki zawleralą wysokiej jakości białka, bardzo cenne witaminy, minerały, błonnik oraz substancje nieobecne lub występujące w małych ilościach w innych produktach żywności. Wszystkie wymienione substancje są naturalne bez jakichkolwiek dodatków i polepszaczy.
Nasze kiełki wytwarzamy z zachowaniem odpowiednich reżimów podczas kiełkowania (czyszczenie, mycie, wilgotność, dotlenianie, temperatura), oraz suszenia (bardzo intensywne napowietrzanie i temperatura poniżej 40st.C). Działalność naszej firmy prowadzona jest według zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej GHP/GMP.
Gotowy produkt zawiera poniżej 10% wody co zapewnia długi okres przydatności do spożycia (12 miesięcy) bez użycia konserwantów.
Zastosowanie jako dodatek do żywności wzbogacają wartość spożywczych produktów.
Bardzo praktyczne w użyciu. Mogą być spożywane w wytworzonej formie jako wysuszone zmielone lub nie mielone jako dodatek do: surówek, sałatek, jogurtów, twarożków, zup, dań zasadniczych, kanapek oraz do sporządzania napojów odżywczych, drożdżowych, zakwasów itp. wg. własnych upodobań.
Nie grozi przedawkowaniem (2-3 łyżeczki dziennie i więcej).
Składniki: kiełki orkiszu BIO 100%
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1430kJ / 338kcal
Tłuszcz 1,57g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,32g
Węglowodany 65,3g
w tym cukry 0,74g
Białko 11,74g
Sól 0,06g
Błonnik pokarmowy 17,4g
Producent: Z.P.H.U. "Słodownia" Kazimierz Koch, 96-100 Skierniewice, ul. Jarzębinowa 6
Certyfikat: BIO
EAN: 5906395674022
Producent:
- Kraj producenta: Polska
- Bez glutenu (z certyfikatem): Nie
- Certyfikat BIO: Tak
- Bez glutenu (w składnikach): Nie
- Wegetariańskie: Tak
- Wegańskie: Tak
- Bez laktozy: Tak
- Bez cukru: Tak
- Bez jaj: Tak
- Bez drożdży: Tak
- Dystrybutor: Denver Food ul. Pogodna 11, 84-240 Reda