Kiełbasa francuska, naturalna, suszona, pleśniowa, SALAMI. Polecamy do WINA
waga: 225g
kraj pochodzenia: Francja
Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Na wyprodukowanie 100 gramów fuet zużywa się 155 g świeżego mięsa. Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca jej pikantny smak. Pleśń na fuet należy do tego samego gatunku (Penicillium candida), co pleśń spotykana na serach: camembert i brie. Pleśń jest żywa i wymaga dostępu powietrza.
Fuet jest tradycyjnym wyrobem katalońskim, związanym z miastem Vic i należącym do niego powiatem (comarca) Osona. W języku katalońskim fuet znaczy bat.
Fuet można spożywać na kanapkach, dodawać do zupy lub grillować, a także przyrządzać małe przekąski, np. krojąc grube plastry fuet (około 1,5–2 cm) i nadziewając na drewniane wykałaczki w połączeniu z marynowanymi (ewentualnie nadziewanymi) zielonymi lub czarnymi oliwkami. Do przekąsek z fuet można serwować sherry.
Przy jednym z końców fuet znajduje się sznureczek, który umożliwia powieszenie kiełbasy po wyjęciu z opakowania i dalsze podsuszenie.
A co na to nasi sommelierzy?
Francuskie suszone salami w pleśniowej otoczce to smakowita przekąska, która doskonale komponuje się z wybranymi winami. Oto kilka propozycji win, które mogą pasować do tego rodzaju salami:
- Czerwone wino średniociałe - np. Pinot Noir z Burgundii (Francja) lub Oregonu (USA). Delikatne taniny i owocowy smak tego wina uzupełnią smak salami, nie dominując nad jego intensywnymi nutami.
- Czerwone wino pełniejsze - np. Syrah z Doliny Rodanu (Francja) lub Shiraz z Australii. Wina te mają głęboki, pikantny smak, który może świetnie współgrać z intensywnym aromatem pleśniowego salami.
- Grenache/Garnacha - czerwone wino o owocowym charakterze, często z nutami czarnej porzeczki, wiśni czy pieprzu, które może dobrze komponować się z bogactwem smaków pleśniowego salami.
- Wina z regionu Bordeaux - francuskie czerwone wina z mieszanki odmian winorośli, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Cabernet Franc. Wina te mają bogaty, złożony smak, który może współgrać z intensywnością pleśniowego salami.
- Jeśli wolisz wino białe, możesz spróbować Chenin Blanc z Doliny Loary (Francja) lub Riesling z Alzacji (Francja) lub Niemiec. Obydwa wina mają wyraźną kwasowość, która może równoważyć bogactwo smaków salami, a także akcentować ich intensywność.
Oczywiście, wybór wina zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami win, aby znaleźć najlepsze połączenie z francuskim suszonym salami w pleśniowej otoczce.