Kiełbasa podwawelska z szynki 400 g Olewnik
Kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Kiełbasa w osłonkach naturalnych wieprzowych. Powierzchnia batonu czysta, sucha. Surowce na przekroju równomiernie rozłożone niedopuszczalne skupiska jednego ze składników. Konsystencja krucha, nierozpadająca się. Barwa batonu złoto brązowa, mięsa od bladoróżowej do ciemnoczerwonej, tłuszczu od kremowej do białej. Smak i zapach charakterystyczny dla kiełbasy wieprzowej wędzonej, parzonej, umiarkowanie słony. Wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy.
Skład: Składniki: mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, koncentrat białka SOJOWEGO, sól, przyprawy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'- rybonukleotydy disodowe) cukier, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), regulatory kwasowości (octany potasu, mleczan potasu) stabilizatory (skrobia modyfikowana, difosforany, trifosforany, polifosforany) glukoza, substancja zagęszczająca (karagen), białko wieprzowe (kolagenowe), barwnik (koszenila), substancja konserwująca (azotyn sodu). Osłonka jadalna - jelito wieprzowe