Tradycyjne Wędliny z Klonowa, zapraszamy!
Wyroby nagrodzone w Plebiscycie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
• Kiełbasa klonowska Hycowana - 2004
• Szynka z Klonowa - 2015
• Kaszanka z Klonowa – 2016
• Salceson 2017
• Firma Roku Agroliga 2019
Oferta sprzedaży dotyczy Kiełbasy Klonowskiej Hycowanej - masa netto 1000g (+/- 50g). Kiełbasa jest pakowana próżniowo. Data produkcji i numer partii znajduje się na opakowaniu.
Produkowane wyroby mięsne, są wysokiej jakości, które cieszą
smakiem stałych klientów, a także dostarczane są do
okolicznych sklepów. Wyjątkowość wynika z tradycyjnej,
niezmiennej od lat metody wyrabiania i receptury. Ze świeżego
mięsa wieprzowego wyrabiana jest kiełbasa, szynki, boczki i
inne wędzonki. Dużą popularnością cieszą się także stoły
wiejskie, na których pośród wędzonek króluje soczysty udziec z
kością, domowy smalec i salceson.
Zaletą jest wędzenie w tradycyjnej wędzarni z desek z użyciem
drewnianym kołków. Do wędzenia używa się drzewa z drzew
owocowych oraz bukowego, które pochodzi z okalających wieś
lasów. Oryginalność wyrobów wynika z wynika peklowania bez
użycia saletry oraz sposobu wędzenia. Końcowym etapem
wędzenia kiełbasy jest hycowanie, co w miejscowej gwarze
oznacza „podpiekanie w gorącym dymie do 20 minut”.
Wszystkie produkty zachowują swoją świeżość przez długi
okres czasu. Wyroby Pana Dariusza Furmańczyka zostały
docenione w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.