Dojrzewająca kiełbasa czosnkowa, wędzona na zimno
waga 230 g
kraj pochodzenia: Litwa
Doskonała kiełbasa dojrzewająca, wędzona na zimno, typu salami, wyśmienita jako wykwintny dodatek do win.Dawna technologia wędzenia na zimno pozwala na przechowywanie wędliny w temperaturze pokojowej do pół roku.Potem następuje całkowite przesuszenie i kiełbasą nadaje się do odgotowania. Zimne wędzenie oznacza proces przebiegający w temperaturze do 26 stopni celcjusza, przez około 2 tygodnie.Potem następuje dojrzewanie. Jedynie po takiej obróbce mięso w pełni zachowuje swój bukiet aromatu i stanowi miłe zaskoczenie wśród wędlin parzonych dominujących na naszym rynku (krótkie procesu w temperaturze ok. 130 z chemicznym aromatem dymu).
Melchior Wańkowicz w "Zielu na kraterze" opisując swoje mlekiem i miodem płynące dzieciństwo na Litwie, potem przez całe życie wraca do tych jakże prostych, tradycyjnych wyrobów.
Litwa to bodajże jeden z ostatnich zakątków Europy, gdzie pielęgnuje się prawidłową i nam najbliższą kulturę konserwowania mięsa.
Po zakupie proszę wędlinę wyjąć z opakowania i powiesić w przewiewnym miejscu - efekt końcowy z pewnością Państwa mile zaskoczy.
Smacznego!