KFD Premium L- Glutamine 500g
smak: truskawka-malina
• Przyspiesza regenerację powysiłkową u osób uprawiających sport
• Polepsza jakość wykonywanych treningów, pomaga osiągnąć lepsze efekty
• Wpływa na obniżenie kortyzolu hormonu, który uszkadza mięśnie
• Działa anabolicznie
• Jest odpowiedzialna za syntezę białek mięśniowych
• Poprawia uwodnienie komórek mięśniowych
• Pobudza funkcje umysłowe, pamięci i sprawność umysłową
• Poprawia stan jelit (odbudowa),
• Wzmacnia układ odpornościowy
• Przyspiesza gojenie się ran, szczególnie oparzeniowych.
• Obniża poziom cukru we krwi
• Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu
• Reguluje poziom ciśnienia krwi
- substancja słodząca sukraloza
- Glutamina należy do aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm jest w stanie sam wytworzyć. Organizm produkuje pewne ilości tego aminokwasu, lecz w warunkach dużego deficytu (wysiłek fizyczny, stres, choroba) zaczyna pozyskiwać L-glutaminę m.in. z mięśni szkieletowych w wyniku reakcji katabolicznych.
- Glutamina wykorzystywana jest do wielu procesów życiowych, dlatego jej niedobór musi być uzupełniany. Syntetyzowana jest przede wszystkim w mięśniach szkieletowych, stanowi główny budulec białek, wspiera procesy powstawania mięśni (stanowi 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka).
- L-glutamina spełnia ważną rolę w metabolizmie azotu i pomaga usuwać z organizmu amoniak, który powstaje na drodze przemian białkowych, przez co korzystnie wpływa na sportowców, którzy uprawiają sporty wysiłkowe, poprzez usuwanie szkodliwych produktów przemian metabolicznych.
- Podczas dużego wysiłku, uprawiania sportu zawartość glutaminy w organizmie spada. Badania wskazują, że suplementacja L-glutaminą może uzupełnić powstałe niedobory.
Sposób użycia:
- Jedną porcję - 10 g (2 płaskie miarki) należy wsypać do naczynia z 150 - 250 ml wody i wymieszać. Stosować w zależności od indywidualnych potrzeb, nie częściej niż dwa razy dziennie, np. przed i po treningu lub rano przed posiłkiem, bezpośrednio po przygotowaniu.