Kakao nieodtłuszczone 250g
Wiemy jak trudno o dobre tłuszcze na diecie keto. I wiemy, jak nie masz ochoty czytać etykiety, aby mieć pewność, jaka jest zawartość poszczególnych składników. Nasze kakao nieodtłuszczone to najprostszy skład i czysta etykieta.
- 👉 1 składnik
- 🥑 low carb i keto friendly
- ✅ nieprażone ziarna kakao
- 💯 bogaty smak ciemnej czekolady
- 👍 dobre tłuszcze
COCOA KETO
- BEZ DODATKU CUKRU: Produkty Cocoa Keto nie zawierają cukru, ale są równie smaczne!
- BEZ GLUTENU: Nie musisz obawiać się glutenu w tym produkcie!
- BEZ OLEJU PALMOWEGO: W naszych produktach nie znajdziesz oleju palmowego, a wyłącznie ekologiczny tłuszcz kakaowy.
- NISKI indeks glikemiczny.
- SOY FREE - produkt jest wolny od soi i jej przetworów.
- KETO friendly: produkt skomponowany z myślą o osobach stosujących dietę KETO lub LCHF. Wypróbuj nasze produkty zawierające ekologiczny tłuszcz kakaowy oraz MCT.
- 100% WEGAŃSKI i BEZ LAKTOZY: Roztapiający się mleczno-czekoladowy smak w ustach można uzyskać bez mleka i jego alergizujących właściwości. Daj sobie poczuć tę pozytywną różnicę, dla zdrowia i smaku.
- BIO: Jedz ekologiczne, a pomożesz naszej planecie. Czekolada, którą kupujesz u nas, jest wytwarzana z surowców pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych i etycznego handlu.
- RAW, czyli SUROWA CZEKOLADA: Poczuj prawdziwy oryginalny smak czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca. Naprawdę lepiej smakuje bez obróbki w wysokiej temperaturze oraz zachowuje całą gamę składników odżywczych.
Skład produktu
100% nieprażone, nieodtłuszczone, sproszkowane ziarno kakao*
*Składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze w 100g
- Energia 2416 kJ/586 kcal
- Tłuszcz 52 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 30 g
- Węglowodany 6 g w tym cukry 1,5 g
- Błonnik 23 g
- Białko 13 g
- Sól 0,2 g
Przepis na kakao
Składniki:
- 2 łyżki kakao nieodtłuszczone w proszku
- 2 łyżki ulubionego słodziwa
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka lub napoju mlecznego
- opcjonalnie: bita śmietana lub dodatek smakowy (np. cynamon)
Instrukcje:
- W małym garnku wymieszaj kakao nieodtłuszczone, słodziwo oraz szczyptę soli.
- Wlej mleko do garnka i dokładnie wymieszaj składniki.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą i napój się zagotuje.
- Odstaw garnek z ognia i przelej kakao do kubka.
- Opcjonalnie możesz dodać bitą śmietanę lub cynamon na wierzch.
Możesz dostosować ilość cukru lub substytutu słodzącego do swoich preferencji smakowych. Ten przepis można również modyfikować, dodając różne smaki (np. wanilię, imbir, chili) lub używając innych rodzajów mleka (np. sojowego, migdałowego).
Przepis na keto kakao, czyli kuloodporne kakao
Składniki:
- 2 łyżki kakao nieodtłuszczonego
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego bez dodatku cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
Instrukcje:
- W małym garnku wymieszaj kakao i erytrytol.
- Dodaj mleko kokosowe lub migdałowe, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli morskiej.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą i napój się zagotuje.
- Odstaw garnek z ognia i przelej kakao do kubka.PS Możesz użyć mleczka kokosowego z puszki, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Jeśli chcesz poczuć naturalny smak i aromat produktu nie dodawaj dodatków.
Nasz Keto ProTip - dodaj do kakao łyżkę naszego MCT w proszku o smaku kakao - petarda!
Przepis na kakao na zimno
Składniki:
- 2 łyżki kakao nieodtłuszczonego
- 2 łyżki słodziwa
- 1 szklanka mleka lub napoju mlecznego
- 1 szklanka lodu
- opcjonalnie: bita śmietana, posypka czekoladowa
Instrukcje:
- W blenderze umieść wszystkie składniki.
- Mieszaj składniki na wysokiej mocy blendera, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Przelej kakao do szklanki.
- Opcjonalnie, udekoruj bitą śmietaną i posypką czekoladową.
Możesz także zmodyfikować ten przepis, dodając np. banany, migdały, orzechy lub cynamon, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Użyliśmy najwyższej jakości ziaren kakaowca
Wiemy, że to brzmi jak wyświechtany banał, ale tak jest. Użyliśmy ekologicznych, nieprażonych ziaren kakaowca. Dzięki temu nasz produkt to 100% nieprażone, nieodtłuszczone, sproszkowane surowe nieodłuszczone kakao.
Mielenie kriogeniczne - co to znaczy?
Mielenie kriogeniczne inaczej nazywane zimnym mieleniem. Jest to proces mielenia, które wykorzystuje niskie temperatury, znacznie poniżej temperatury pokojowej, najczęściej w temperaturze niższej niż -80 stopni Celsjusza. W procesie mielenia wykorzystuje się ciekły azot lub dwutlenek węgla - to powoduje zwiększenie kruchości oraz łamliwości mielonego materiału, a to ułatwia jego mielenie. Mielenie kriogeniczne może być zastosowane do mielenia wielu produktów i materiałów: żywność, farmaceutyki, minerały, metale, polimery czy tworzywa sztuczne.
W naszym produkcie użyliśmy najwyższej jakości ziaren kakaowca. Ziarna kakao przed zmieleniem zostały głęboko zamrożone. Następnie zastosowaliśmy mielenie kriogeniczne co pozwoliło zachować maksymalną ilość składników odżywczych oraz właściwości bez straty na jakości mielonych ziaren kakaowca. Właśnie tym nasze kakao surowe różni się od tradycyjnego kakao.
Kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone zawiera:
Ziarna kakao zawiera wysoką zawartość polifenoli, zwłaszcza flawonoidów, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dodatkowo kakao jest bogate w wiele minerałów, w tym magnez, żelazo, fosfor, miedź i cynk. Kakao zawiera również naturalne tłuszcze, w tym kwas oleinowy, kwas stearowy i kwas palmitynowy. Znajdziesz w nim również białko i błonnik - kakao zawiera błonnik i białko, co może być szczególnie korzystne dla wegan i wegetarian oraz wpływa na trawienie i ogólną zdrowotność jelit. Kakao zawiera małą ilość kofeiny, która może zwiększać energię i wytrzymałość fizyczną. Kakao zawiera również teobrominę, czyli alkaloid podobny do kofeiny, który również wpływa na energię i stymuluje układ nerwowy. Dzięki temu kakao jako składnik deserów czy jako podstawa keto kakao jest tak wartościowe!
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.