HIBISKUS SZCZAWIOWY
KETMIA SZCZAWIOWA
Hibiscus sabdariffa
Hibiskus szczawiowy
Roślina z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Prawdopodobnie pochodzi ze środkowej Afryki, ale obecnie spotkać ją można jedynie w uprawie. Jest byliną, o drewniejącej łodydze. W sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet 3 m wysokości. Posiada 3-5 klapowane, okrągłe liście. Kwiaty są mięsiste, czerwone lub purpurowe, o dzbanuszkowatym kształcie. Mają wyraźnie kwaśny smak.
Uprawa i pielęgnacja:
Ketmia szczawiowa ma duże wymagania co do temperatury i wilgotności gleby. Preferuje stanowiska nasłonecznione. Zbiór kielichów odbywa się już po 4-6 miesiącach od siewu nasion do gruntu lub wysadzenia rozsady. Kielichy zbiera się około 2 tygodnie po przekwitnięciu kwiatów. Ponieważ jest to roślina ciepłolubna, w naszym klimacie nie przezimuje. Trzeba ją traktować jako jednoroczną. Ketmię szczawiową można łatwo wyhodować z nasion. Nasiona przed wysiewem należy lekko spiłować, tak aby było widać białe bielmo. Następnie moczyć w letniej wodzie przez 12h i wysiać do gleby o odczynie obojętnym lub lekkokwaśnym.
Zastosowanie:
Suszone kielichy służą do sporządzania orzeźwiającego napoju o intensywnie czerwonym zabarwieniu – popularnie zwanym herbatą z hibiskusa. Można go spożywać zarówno na zimno jak i na gorąco. Kwiaty są również bardzo dobrym surowcem do produkcji galaretek, dżemów a nawet wina. Hibiskus wykorzystywany jest także w zielarstwie i medycynie naturalnej. Przygotowany z niego napar lub syrop pomaga m.in. w leczeniu nadciśnienia, niewydolności wątroby, w gorączce oraz jako środek łagodnie przeczyszczający.
Przykładowa sadzonka hibiskusa szczawiowego, którą wysyłamy do naszych klientów.
Pojemnik: 3-litrowy
Wysokość: 30-40cm
Paczki wysyłamy kurierem pod wskazany adres, w dniach od poniedziałku do środy. Na życzenie klienta również w czwartek.
Dokładamy wszelkich starań, aby zamówione u nas rośliny bezpiecznie dotarły do adresata.