Chef XL Titanium KVL8400S
Seria robotów planetarnych Chef XL Titanium powstała z myślą o kulinarnych pasjonatach, którzy we własnej kuchni szukają profesjonalizmu i perfekcji. Wydajne, ergonomiczne i wszechstronne roboty, stanowią efekt wieloletnich badań inżynieryjnych.
Dzięki licznym możliwościom rozbudowy otwierają nowe kulinarne horyzonty oraz inspirują do kreowania niezwykłych dań.
Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, wybierz niezawodnego sous-chefa, stawiając na moc i pełną kontrolę pracy
1700W mocy w służbie kuchennej pasji
Roboty Chef XL Titanium umożliwiają kreowanie dań na najwyższym poziomie.
Zostały wyposażone w jeszcze mocniejsze silniki, o mocy aż 1700 W, które w połączeniu z precyzją urządzeń, trwałością i możliwościami rozbudowy otwierają przed pasjonatami gotowania drzwi do świata kulinarnych kreacji. Wytrzymały silnik sprawia, że urządzenie poradzi sobie także z najtrudniejszymi kuchennymi wyzwaniami, np. zagniataniem ciast na pieczywo czy pizzę. Natomiast płynna regulacja prędkości pozwala dopasować możliwości robota i tempo jego pracy do specyfiki przygotowywanego dania.
Umożliwi zarówno dynamiczne ubicie piany z białek, jak i delikatnie, wolne mieszanie, wymagających tego kremów i musów.
Dla maksymalnej kontroli pracy urządzenia, wysoka moc silnika została uzupełniona funkcją delikatnego mieszania, zapewniającą perfekcyjne rezultaty podczas wyrabiania najbardziej delikatnych mas.
Dodatkowo przycisk pulsacyjny, pozwoli kontrolować m.in. stopień rozdrobnienia warzyw czy owoców na sałatkę lub koktajl. Jak najlepszy asystent, robot dostosuje się do Twoich wymagań.
Pojemna misa 6,7 litra
Każdy robot z serii Chef XL Titanium został wyposażony w praktyczną, solidną misę o pojemności 6,7 l, która swoim rozmiarem niweluje ograniczenia w ilości przygotowywanych składników.
Została wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej z błyszczącym rantem i wyposażona w wygodne rączki.
Umożliwia przygotowanie posiłku dla całej rodziny lub grupy przyjaciół.
Jej pojemność pozwoli ubijać aż 16 białek jednocześnie lub zagnieść prawie 5 kg ciasta.
Misa została także wyposażona w praktyczną podziałkę, która ułatwia odmierzenie wybranej ilości składników.
Innowacyjne podświetlenie misy
Aby zapewnić stuprocentową kontrolę nad przygotowywaną potrawą, Kenwood wprowadził innowacyjne rozwiązanie, jakim jest podświetlania wnętrza misy, w postaci koła umieszczonego na głowicy robota. Dzięki tej konstrukcji, wydajna lampa wyraźnie oświetla całą misę, pozwalając wygodnie monitorować proces przygotowania dania, co jest szczególnie istotne np. przy wyrabianiu ciasta.
Wygoda i bezpieczeństwo użytkowania
Intuicyjne w obsłudze urządzenia wyposażono w nowoczesny przycisk start/stop, umożliwiający całkowite wyłączenie robota, bez odłączania z gniazdka oraz wygodny system otwierania przyciskiem umieszczonym z tyłu obudowy.
Roboty Chef XL Titanium są nie tylko wygodne w obsłudze i konserwacji, ale też w pełni bezpieczne. Jakiekolwiek nieprawidłowe założenie przystawek powoduje zatrzymanie pracy, a blokady zastosowane przy misie i pokrywach napędów zapewnią maksymalny poziom bezpieczeństwa.
Robot zatrzymuje się automatycznie także podczas podniesienia głowicy w trakcie jego pracy, zapobiegając zachlapaniu ścian.
Nie musisz się też martwić o czystość kuchni czy ubrań, zadba o to, unikalne na rynku, rozwiązanie w postaci dwóch osłon przeciw chlapaniu: jednej, nakładanej na ramię urządzenia i drugiej, wyposażonej w duże okienko, do zamontowania na misie. Dzięki niej, możesz swobodnie dodawać składniki podczas pracy robota.
Mieszadła elastyczne i do przekładania
Mieszadło elastyczne - zaprojektowane z myślą o wyeliminowaniu konieczności zeskrobywania składników z misy podczas mieszania, np. przy przygotowywaniu kremów na bazie masła i cukru. Mieszadło do przekładania - niezastąpione przy mieszaniu kremów, musów i wszelkich ciast Zapobiega utracie puszystości mas.
3 mieszadła ze stali nierdzewnej System Pro
- mieszadło K – jego designerski kształt to sekret doskonałych efektów mieszania. Umożliwi przygotowanie ciast np. biszkoptowego, piaskowego lub makaronowego, ciasteczek, cukierków, różnego rodzaju nadzień i farszów, puree oraz wielu innych dań.
- trzepaczka – niezrównana w ubijaniu śmietany i przygotowywaniu bezy, sufletów, ciast, sosów czy majonezów. Napowietrza masy, nadając im lekkiej i puszystej konsystencji. Ubija równomiernie, niezależnie od ilości składników.
- spiralny hak do ciasta – szybko i skutecznie zagniata ciasto, np. na domowy makaron, pizzę, pieczywa czy pączki. Nowy kształt trzepaczki i spiralnego haka zapewniają perfekcyjne rezultaty i zapobiegają nadmiernemu narastaniu ciasta podczas zagniatania.
Szklany blender w zestawie
Wykonany ze szkła Thermoresist™, odpornego na wysokie i niskie temperatury. Pojemność aż 1,6l i 4-strefowe ostrza ze stali nierdzewnej umożliwiają przygotowanie dużej porcji m.in. orzeźwiającego koktajlu owocowego lub soku warzywnego, smoothie, wszelkich sosów, zup, kremów czy dań dla dzieci.
Świetnie kruszy lód.
Szkło borokrzemowe, z którego został wykonany jest odporne na szok termiczny, dlatego można miksować zamrożone składniki także w kielichu, wyjętym prosto z gorącej zmywarki. Umożliwia przejście od mieszania składników o wysokiej temperaturze do zamrożonych, bez obaw o pęknięcia i uszkodzenia.
Szkło Thermo Resist™ gwarantuje bezpieczeństwo przy miksowaniu. Jest odporne na duże zmiany temperatur pomiędzy kolejnymi składnikami do 160C
Malakser - KAH647
Solidne wykonanie - malakser
Największą siłą tej przystawki jest wszechstronność. Przy jej pomocy pokroisz, poszatkujesz i zetrzesz różnorakie produkty, zmiksujesz zupę, przygotujesz mus owocowy i wymieszasz składniki na sos. Malakser został wykonany z Tritanu™ odpornego na upadki, zarysowania oraz matowienie podczas mycia w zmywarce, co gwarantuje jego trwałość i niezawodność. Pełnię bezpieczeństwa w zetknięciu z produktami spożywczymi zapewnia skład tego tworzywa, wolny od BPA.
Malakser, wyposażony w ostrze do siekania oraz zestaw sześciu, wykonanych ze stali nierdzewnej, tarcz do krojenia, szatkowania i rozdrabniania, z łatwością poradzi sobie z najtrudniejszymi kulinarnymi wyzwaniami. Ta uniwersalna przystawka pomoże w przygotowaniu puree, bułki tartej, musów, sosów i pesto, siekaniu mięs, a nawet ucieraniu masła. Przy jego pomocy można siekać i kroić zarówno twarde, jak i miękkie składniki, a przycisk pracy pulsacyjnej pozwoli kontrolować stopień ich rozdrobnienia. Przystawka została też wyposażona w dwie tarcze do krojenia serów, warzyw oraz owoców na cienkie i grube plastry, pomocne także w siekaniu tych najtwardszych, np. kapusty oraz dwie tarcze do szatkowania z dużymi i małymi otworami, które przetworzą składniki do perfekcyjnych sałatek i zapiekanek. Funkcjonalny zestaw uzupełniają: tarcza do tarcia ziemniaków czy cukinii na placki, twardych serów i czekolady oraz tarcza do cięcia w słupki julienne, obowiązkowy składnik dań typu stir-fry, sajgonek czy spring rollsów.
Ostrza do szatkowania:
- Siekanie i kruszenie
Przy pomocy ostrza można siekać i kroić zarówno twarde, jak i miękkie składniki. Najlepsze efekty uzyskuje się, gdy wszystkie składniki są mniej więcej tej samej wielkości. Podczas krojenia mięs, ryb, owoców, warzyw i orzechów należy korzystać z przycisku pracy pulsacyjnej.
Aby drobno posiekać lub zmielić orzechy, należy ustawić prędkość w pozycję 2 lub 3 i siekać składniki do uzyskania odpowiedniego stopnia rozdrobnienia. Przy pomocy ostrza można również pokroić lub posiekać cebulę, grzyby, seler naciowy lub pomidory, należy jednak uważać aby nie rozdrobnić ich zbyt mocno.
Składniki, takie jak papryczki chilli lub czosnek, należy wkładać do uruchomionego wcześniej urządzenia przez podajnik. Aby przyrządzić masło czosnkowe, należy umieścić czosnek i natkę pietruszki (uprzednio osuszoną) w misie malaksera i posiekać je. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przy pomocy ostrza można również samodzielnie przygotować bułkę tartą. W tym celu należy uprzednio pokroić lub połamać na niewielkie kawałki suchą bułkę.
- Miksowanie
Ostrze spisuje się doskonale podczas przygotowywania przecierów owocowych, puree, musów i sosów. Owoce miękkie, takie jak różnego rodzaju jagody, kiwi, mango czy brzoskwinie można miksować na surowo. Duże owoce z pestkami najpierw należy obrać, usunąć z nich pestkę i pokroić w nieco mniejsze kawałki mniej więcej równej wielkości. Owoce twarde np. jabłka, morele, śliwki, gruszki czy rabarbar należy przed miksowaniem namoczyć we wrzątku z cukrem, aby nieco zmiękły. Zawsze należy pamiętać o usunięciu z owoców pestek, przed rozpoczęciem miksowania.
- Mieszanie
Przy pomocy ostrza można w bardzo prosty sposób wymieszać składniki na marynatę, sos do sałatki lub przygotować majonez. Można nim mieszać miękkie sery lub jogurt z warzywami, przyprawami i ziołami na dipy lub składniki na ciasto naleśnikowe czy ciasto do zapiekania owoców, warzyw, ryb czy mięs.
Ostrze jest również bardzo przydatne do przygotowywania niewielkich ilości ciasta kruchego lub kruszonki. Wystarczy do misy malaksera wsypać mąkę i dodać tłuszcz – nawet prosto z lodówki, ale pokrojony w grubą kostkę. Następnie mieszać w malakserze z założonym ostrzem, aż masa zacznie konsystencją przypominać grubo startą bułkę. Jeżeli chodzi o kruche ciasto – przez podajnik trzeba dolać jeszcze odpowiednią ilość wody i wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Tarcza nr 1: do tarcia
Świetnie spisuje się do tarcia ziemniaków, parmezanu, czekolady i orzechów.
Tarcza nr 2: do rozdrabniania z małymi otworami
Bardzo praktyczna do tarcia twardego sera, czekolady i orzechów, a także twardych owoców i warzyw.
Tarcza nr 3: do rozdrabniania, z dużymi otworami
Przeznaczona do tarcia twardych owoców i warzyw, a także sera, marchwi, jabłek, cukinii i surowych ziemniaków np. na tradycyjne szwajcarskie placki ziemniaczane rösti.
Tarcza nr 4: do krojenia w cienkie plastry
Można przy jej pomocy pokroić ser, ziemniaki czy pietruszkę, a także cebulę i ogórek.
Tarcza nr 5: dokrojenia w grube plastry
Idealna do szatkowania buraka, marchewki, kapusty, cukinii, pora, cebuli, papryki oraz ziemniaków, jak również sera, jabłek, bananów i gruszek. Długie i cienkie warzywa, jak np. por, cukinia czy marchewka, należy wkładać do podajnika pionowo, w efekcie czego zostaną pokrojone w zgrabne plastry. Cebulę zawsze należy obrać i w zależności od wielkości pokroić w połówki lub ćwiartki.
Tarcza nr 6: do krojenia w słomkę typu julienne
Bardzo szybko i sprawnie kroi składniki na zupę lub do sałatek, a nawet na wyjątkowo cienkie frytki. Można na niej także kroić marchewkę, cukinię i inne warzywa do potraw stir-fry czy też ogórka lub selera na sałatki lub dipy.
Maszynka do mielenia w zestawie
Dzięki solidnej metalowej konstrukcji korpusu, ślimacznicy i podajnika z tacką, z łatwością mieli mięso, ryby, twarde sery, owoce i warzywa. Wyposażona w trzy sita o średnicach otworów: 3mm, 4,5 mm i 8mm oraz wytrzymałe, stalowe ostrza, zapewnia moc i pracę bez wysiłku. Pomoże w przygotowaniu domowych pasztetów, musów, kiełbas i farszów. Dodatkowo zawiera w zestawie nasadkę do kebbe – tradycyjnego dania kuchni bliskowschodniej, dwie nasadki do robienia kiełbas oraz popychacz.
2 osłony przeciw chlapaniu
Wykonane z odpornego na uszkodzenia i matowienie Tritanu, Idealnie przylegają do misy i ramienia robota, eliminując chlapanie. Wbudowane otwierane okienko umożliwia wygodne dodawanie składników podczas pracy.
Moc jakości
Projekt, konstrukcja i zastosowane rozwiązania gwarantują bezawaryjną pracę robotów Chef XL Titanium. Metalowa obudowa, misa i narzędzia mieszające, wytrzymały silnik z unikalnym systemem przekładni oraz dobór najtrwalszych materiałów przystawek (stal nierdzewna, szkło Thermoresist) dają użytkownikowi pełne spektrum mocy i możliwości oraz pozwolą przez lata korzystać z funkcji tych wszechstronnych urządzeń. Roboty z serii Chef XL Titanium wyróżnia także ponadczasowy design, łączący elegancki kolor srebra z charakterystyczną, piękną linią obudowy i dopracowanymi detalami. To nie tylko wszechstronny sprzęt kuchenny, ale też ozdoba każdego wnętrza, czego najlepszym dowodem jest zdobyta przez serię nagroda IF GOLD AWARD. Nazywane Oskarem designu, wyróżnienie przyznaje International Forum Design – organizator najważniejszego konkursu tej branży na świecie.
Przystawki i akcesoria
- Blender: Thermoresist
- Gniazdo przystawek - typ misy: tak
- Mieszadło elastyczne: tak
- Hak do wyrabiania ciasta: tak
- Narzędzie mieszające: tak
- Maszynka do mielenia: tak
- Malakser : Tak
- Mieszadło typu 'K': tak
- Gniazdo szybkich obrotów: tak
- Gniazdo wolnych obrotów: tak
- Trzepaczka: tak
- Elektroniczna kontrola prędkości: tak
- Funkcja delikatnego mieszania: tak
- Planetary mixing: Yes
- Mieszanie planetarne: tak
- Obudowa - materiał wykonania: Metal
- Misa - materiał wykonania: Polerowana stal nierdzewna
- Narzędzia mieszające - materiał wykonania: Stal nierdzewna
- Kolor: Srebrny
- Moc: 1700W
- Moc / silnik: 1700W
- Rozmiar (cm): 35.6 H x 38 W x 28.5 D
- Prędkość: Płynna regulacja oraz praca pulsacyjna
- Waga: 10.4kg
- Pojemność misy (całkowita): 6,7 litrów
- Pojemność - białka: 16
- Pojemność - ciasto: 4.55kg
- Pojemność - masa chlebowa: 2.56kg
- Pojemność - mąka do wyrobów cukierniczych: 910g