Keg King Chubby - 30L fermentor i keg ciśnieniowy
Keg King - Chubby - 30L fermentor i keg ciśnieniowy w jednym, rewolucyjny system umożliwiający fermentację ciśnieniową oraz wyszynk piwa. Idealny do fermentacji 25L piwa pod ciśnieniem. Fermentacja ciśnieniowa nigdy nie była taka prosta!
- Rodzaj: Keg King
Keg King - Chubby - 30L fermentor i keg ciśnieniowy w jednym, rewolucyjny system umożliwiający fermentację ciśnieniową oraz wyszynk piwa. Idealny do fermentacji 25L piwa pod ciśnieniem. Fermentacja ciśnieniowa nigdy nie była taka prosta!
CECHY PRODUKTU:
Fermenter Chubby to 30L ciśnieniowy fermentator i keg zdolny do fermentacji do 25L brzeczki pod ciśnieniem, maksymalnie 2.4 bar (35 psi).
Wykonany jest z krystalicznie czystego tworzywa PET, z formy o kształcie zwiększającym jego wytrzymałość z uchwytem zstali nierdzewnej dla łatwego przenoszenia.
Chubby jest dostarczany w komplecie z pokrywą ciśnieniową wyposażoną w zawory corny conelius IN i OUT oraz biały zawór bezpieczeństwa PRV pozwalający na utrzymanie ciśnienia 1,7 bar (25 psi) .
Zawór cieczy jest przymocowany do silikonowej rurki, która dzięki kuli pływakowej unosi się na powierzchni, pozwala to odbierać klarowne piwo zgórnej części kega.
Jego niewielki rozmiar 30 x 59cm sprawia, że po fermentacji zmieści się bez problemu w kegeratorze czy lodówce.
Do fermentacji ciśnieniowej wystarczy podłączyć zawór spundingowy (brak w zestawie) do złączki gazowej, dzięki któremu będziesz mógł kontrolować ciśnienie wewnętrzne w fermentatorze.
Po fermentacji, łatwo nagazujesz swoje piwa i podłączysz keg do dowolnego systemu kegeratora lub kranu ręcznego dzięki czemu zaoszczędzisz czas na mycie i przelewanie.
SPECYFIKACJA:
Szerokość = 300mm w najszerszym miejscu
Wysokość = 595mm do szczytu słupków na pokrywie
UWAGA! Płyny w Keg King Chubby nie mogą nigdy przekraczać 50°C*.
*Uwaga: Sanityzatory na bazie kwasu fosforowego powinny mieć zakres pH pomiędzy 2,2 - 2,8. Jest to około 1,5 - 2ml środka odkażającego w 1L wody. Powyżej pH 2,8, sanityzator nie przechodzi 30-sekundowego testu zapobiegającego rozwojowi mikroorganizmów. Poniżej zakresu 2,2ph, sanityzator będzie miał wpływ na smak piwa.
Ciepło czyni więcej szkód fermentatorom PET niż środki chemiczne. Powyżej 50 stopni Celsjusza PET może zmięknąć i trwale się odkształcić. Przed użyciem najlepiej jest pozwolić gorącym roztworom czyszczącym ostygnąć do co najmniej 40 stopni C.
Przestrzeganie tych zaleceń zapewni integralność zbiornika fermentacyjnego przez cały okres jego użytkowania.