DŁUGA DATA WAŻNOŚCI
Uwaga - jogurty są świeże dobrze przechowywane, prosto od producenta, więc są sprawdzone i dopuszczone do sprzedaży
UŻYWANE NIE PODLEGAJĄ REKLAMCJI!
Bakterie liofilizowane EKO Kefir
Chcesz samodzielnie przygotować kefir w domowym zaciszu? Teraz jest to banalnie proste dzięki bakteriom liofilizowanym EKO Kefir.
Kefir bakterie do namnażania, oryginalna saszetka Jadwigi Kempisty
1 saszetka zawiera bakterie:
Lactococcus lactis subsp.
Leuconostoc subsp.
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus subsp.
Kefir Hefen
Kefirknollen Mikroflora
Z 1 szt. saszetki otrzymujemy 1 litr kefiru. Produkt do wielokrotnego namnażania.
Ile czasu będę namnażać kefir z 1 saszetki?
Przy zachowaniu higienicznych warunków kefir z jednej saszetki można namnażać nawet 6 miesięcy. Najlepiej codziennie namnażać kolejne porcje. Optymalnie co 1-3 dni. Im dłuższy czas pomiędzy kolejnymi namnażaniami tym bakterie są mniej żywotne.
Terapia jogurtowa dr Jadwigi Kempisty
Jak zacząć ?
1. Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.
Zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego. Szczególnie ważna jest bakteria Acidophilus, która odgrywa kluczową rolę.
2. Po 14 dniach dołączamy bakterie kefirowe.
Rano nadal pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir. Łącznie nawet 1 litr dziennie.
Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach. Szczególnie jest to ważne w jelicie grubym.
Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.
Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.
WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12 godzinach sprawdzić.
Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem odstawić na kolejne godziny do namnażania.
Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego piekarnika. Można także zawinąć w koc.
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
Uwaga!
Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 1-3 dni. Nie później niż 7 dni. Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu. Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Z 1 szt. saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.
Producent: Sun and Food
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia