KAWIOR ZE SZCZUPAKA
słoik: 100 g.
KAWIOR ZE SZCZUPAKA
słoik, waga: 100 g.
W dawnych czasach kawior ze Szczupaka był o wiele droższy od czarnego z Jesiotra i był uważany za królewski przysmak!
Stąd jego druga nazwa „Carski”.
Drobnoziarnista, lekko solona ikra ze Szczupaka ma bursztynowy kolor,a jej wartości odżywcze nie ustępują czerwonemu ani czarnemu kawiorowi.
Kawior jest od dawna jednym z najbardziej wykwintnych i pożądanych produktów na świecie, atrybutem wyjątkowych przyjęć oraz symbolem luksusu i prestiżu. Gdy mowa o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja i jesiotr. W Rosji tajemnicę sporządzania kawioru rybacy znali od XII wieku, a car Iwan IV na stałe wprowadził kawior do kremlowskiego jadłospisu.
Mało osób wie, że już w wiekach średnich, w Rosji „kawior szczupakowy” był bardziej ceniony niż jesiotrowy i gościł on na stołach carów i bojarów.
W czasach przedwojennych szczupak był liczny w polskich zasobach wodnych. W ostatnich latach kawior ze szczupaka odzyskuje dawną utraconą sławę.