Kawior z łososia keta jest uważany za przysmak. Jajka mają dość gęstą otoczkę, kolor bursztynowo-pomarańczowy i średnią średnicę około 6 mm. Ze względu na swoje właściwości kawior jest bardzo ceniony wśród innych rodzajów kawioru czerwonego.
Czerwony kawior łososia keta ma wysokie walory smakowe, dlatego często można go znaleźć na świątecznym stole. Zwykle kawior łososia kety podaje się jako przekąskę. Jednak w kuchni czerwony ziarnisty kawior z łososia jest również stosowany jako składnik sałatek, nadzienie do naleśników, a także jako jadalna dekoracja dekoracyjna do potraw z ryb i owoców morza.
Składniki: kawior łososia (Oncorhynchus keta), sól, konserwant E200.
Wartość odżywcza na: 100 g
Wartość energetyczna: 978 kJ / 233 kcal
Tłuszcz: 10,8 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 2,4 g
Węglowodany: 3 g
Białko: 30,6 g
Sól: 3 g
słoik 100g