Kawior z łososia Gorbusza
Puszka: 140 g
Gorbusza to ryba oceaniczna, poławiana głównie dla kawioru.
Kawior z Gorbusza jest jasno pomarańczowej barwy i przechodzi w mocno czerwony kolor.
Kawior czerwony - odmiana kawioru, pozyskiwana z ryb łososiowatych. Odwrotnie niż kawior czarny, jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze.
Gorbusza jest gatunkiem ryby anadromicznej z rodziny łososiowatych.
Gorbusza to ryba oceaniczna, poławiana głównie dla kawioru.
Ikra ryby sięga do 4-6 mm średnicy. Ziarna są mocno oddzielone od siebie, posiadają przyjemny zapach, ziarenka ikry nie mogą być ze sobą pozlepiane.
Czerwony kawior to także znakomity dodatek do wina musującego, wytrawnego, albo lekkiego białego wina.
Wartość energetyczna [kJ] 1055kJ
Wartość energetyczna [kcal] 252kcal
Woda 47.5g
Białko ogółem 87.8g
Węglowodany ogółem 4g
Puszka 140g.