Kawior czerwony z łososia Gorbusza LEMBERG
Puszka: 140g
Kawior Gorbuscha zapowiada się na klasyczną ucztę, Średniej do dużej wielkości, jasnopomarańczowe granulki kawioru pękają w ustach, pozostawiając świeży, łagodny, lekko słony smak.
- Gorbuscha - kawior z łososia, GRAND PREMIUM, z ikry dzikiego łososia, puszka 140g, pasteryzowany
Składniki: Ikra ŁOSOSIA, sól, substancja konserwująca: kwas sorbinowy
Średnie wartości odżywcze na 100g
- Wartość odżywcza: 911kJ / 217kcal
- Tłuszcz: 11g
- w tym: nasycone kwasy tłuszczowe: 1,6g
- węglowodany: 3,2g
- z których cukrów: 0,5g
- białko: 27 g
- Sól: 2,9g
Lemberg Lebensmittel GmbHGermaniastr. 29, 12099 Berlin, Niemcy
W zależności od obszaru świata kawiorem nazywana jest również ikra ryb łososiowatych, których przedstawicielem jest m.in. pacyficzny łosoś różowy (Gorbusza, Oncorhynchus gorbuscha).
Jako, że charakterystycznie czarny kawior jest niezwykle ekskluzywny i drogi, a przysmak ten jest niezmiennie pożądany, na rynku pojawił się kawior czerwony o równie dobrych walorach smakowych, jak i przede wszystkim cenowych.
Czerwono-pomarańczowy kawior z Gorbuszy to pełnoprawna ikra pozyskiwana z dziko żyjącego łososia pacyficznego. Żeruje on na obszarze wód Alaski i jest najliczniej występującym z gatunków łososia.