Kawior z łososia Gorbuszy jest uważany za przysmak. Jajka mają dość gęstą otoczkę, kolor bursztynowo-pomarańczowy i średnią średnicę około 4-5 mm. Ze względu na swoje właściwości kawior jest bardzo ceniony wśród innych rodzajów kawioru czerwonego.
Czerwony kawior łososia keta ma wysokie walory smakowe, dlatego często można go znaleźć na świątecznym stole. Zwykle kawior łososia kety podaje się jako przekąskę. Jednak w kuchni czerwony ziarnisty kawior z łososia jest również stosowany jako składnik sałatek, nadzienie do naleśników, a także jako jadalna dekoracja dekoracyjna do potraw z ryb i owoców morza.
Kawior z dzikiego łososia gorbusza to najwyżej jakości produkt o unikalnym smaku, naturalny, bogaty w wiele ważnych witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B9 i B12), witamina D i E oraz soli mineralnych - cynk, fosfor, jod, magnez, potas, sód, wapń i żelazo, które mają istotny wpływ na organizm.
Naturalne antyoksydanty, tj. witamina A, witamina E i cynk, które obecne są w kawiorze, również działają ochronnie na układ nerwowy, hamują procesy starzenia się organizmu czy zapobiegają powstawaniu nowotworów. Pomagają one złagodzić stres oraz napięcie, a także skutecznie poprawiają nastrój.
W składzie kawioru znajduje się także łatwo przyswajalne białko, kwas foliowy i lecytyna, co skutecznie obniżają ryzyko powstawania zakrzepów, rozwoju chorób serca oraz znacznie poprawia krążenie krwi.
Nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają metabolizm, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz przyspieszają oczyszczanie wątroby z zalegających toksyn.
masa netto: 450g
Wartość odżywcza na: 100 g
Wartość energetyczna: 978 kJ / 233 kcal
Tłuszcz: 10,8 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 2,4 g
Węglowodany: 3 g
Białko: 30,6 g
Sól: 3 g
słoik 200g.