Kawa zielona z imbirem i kurkumą 250g
Kawa zielona mielona z imbirem i kurkumą 250g VIVIO
Zielona kawa z kurkumą i imbirem to wyjątkowy produkt, który został stworzony z myślą o wszystkich tych osobach, które doceniają smak zielonej kawy i niecodziennych przypraw. Mieszanka wyselekcjonowanych ziaren zielonej kawy oraz dodatku imbiru i kurkumy sprawia, iż w zaledwie kilka chwil jesteśmy w stanie odprężyć się, naładować baterie oraz wypełnić nasz dom niezwykłym aromatem, który na myśl przywodzi nam najpiękniejsze wspomnienia.
Kawa jest rośliną wiecznie zieloną, sięga 4–7 m wysokości. Krzewy kawowe rosną na terenach międzyzwrotnikowych. Kwiaty są białe, mają niewielkie rozmiary i przyjemnie pachną jaśminem. Owoce kawy to mięsiste jagody, które podczas dojrzewania zmieniają barwę od czerwonej przez żółtą do purpurowej. Wewnątrz nich znajdują się pestki, które są wydobywane, łuskane i selekcjonowane w celu produkcji kawy.
Kawa zawiera wiele związków aktywnych biologicznie, m.in. kofeinę oraz szereg przeciwutleniaczy. Ze względu na bogaty skład wykazuje wiele pozytywnych właściwości, m.in obniża poziom glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Nasz organizm jest stale wystawiany na szkodliwe działanie wolnych rodników, które są wytwarzane zarówno w jego wnętrzu, jak i poza nim. Nadmiar wolnych rodników prowadzi do rozwoju wielu chorób. Substancje przeciwutleniające neutralizują ich działanie.
W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje aromatyczny imbir i kurkuma, które odświeżają aromat zielonej kawy i nadają głębi jej smakowi. Co ciekawe, zielona kawa z imbirem i kurkumą marki VIVIO jest nie tylko smaczna, ale stanowi ona również doskonałe źródło kwasów fenolowych, które pozytywnie mogą wpłynąć na nasze samopoczucie.
Za sprawą zawartości cennych substancji, wprowadzenie zielonej kawy z imbirem i kurkumą do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się bowiem, że dzięki dużej ilości kwasów fenolowych, szczególnie kwasu kawowego i chlorogenowego, kawa działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, zmniejsza wchłanianie glukozy we krwi i ma znaczenie w chemoprewencji nowotworów. Kwasy te są naturalnymi antyoksydantami i wykazują zdolność usuwania wolnych rodników oraz wiązania jonów metali ciężkich.
Oprócz tego kawa przeciwdziała próchnicy. Zawarte w niej związki – kofeina, kwas chlorogenowy i trygonelina dostają się do wnętrza zęba i zakłócają jego kontakt z bakteriami.
Imbir już od wieków uznawany był za roślinę o niezwykłych właściwościach przeciwzapalnych oraz rozgrzewających. Co ważne, imbir w swoim składzie zawiera prawie 3% olejków eterycznych, które odpowiedzialne są nie tylko za niezwykłe walory smakowe niniejszej rośliny, ale przede wszystkim za zaskakujące właściwości zdrowotne. Ekstrakt pochodzący z niniejszej rośliny wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie i skutecznie oddziałuje na zwalczanie bakterii bytujących w jamie ustnej. W związku z tym, odpowiednie dbanie o zdrowie swoich zębów, jak również wprowadzenie imbiru do zdrowej diety, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przyzębia w przyszłości. Warto również wiedzieć, że imbir ceniony jest także ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza obecnym w niej związkom zwanym kurkuminoidami. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin (B, E i K). Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na lepszą przemianę materii. Co więcej, oddziaływuje na układ krwionośny i neurologiczny. Stosowana zewnętrze, będzie wsparciem w rozjaśnianiu przebarwień i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów.
Zielona kawa znana jest głównie jako skuteczny środek wspomagający odchudzanie. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego, którego w kawie palonej jest niewiele. Pozytywne działanie na redukcję masy ciała potwierdzają badania naukowe. Badania na myszach wykazały, że regularne spożywanie zielonej kawy może przeciwdziałać nadwadze i otyłości.
W większości przypadków spożywanie zielonej kawy jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Ze względu na zawartość kofeiny nie należy podawać naparów z kawy zielonej dzieciom. Ponadto imbir i kurkuma mogą być odpowiedzialne za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać kawę zieloną z imbirem i kurkumą do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu.
Jak odpowiednio przechowywać zieloną kawę z imbirem i kurkumą? Zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania zielonej kawy z z imbirem i kurkumą wpływa na zachowanie przez nią cennych dla zdrowia właściwości. Dlatego też, warto zamykać niniejszą mieszankę w szczelnych opakowaniach. Na przykład w metalowej puszce z pokrywką lub w słoiku. Warto pamiętać, że kawę należy chronić nie tylko przed wilgocią, ale również szkodliwym działaniem promieni słonecznych. W związku z tym, zieloną kawę najlepiej jest trzymać w szafce kuchennej.
Jak właściwie zaparzyć zieloną kawę z imbirem i kurkumą? Zieloną kawę należy parzyć w temperaturze 100oC od 5 do 10 minut. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać jak najlepsze walory smakowe zielonej kawy. Do parzenia warto użyć specjalnego sprzętu - kawiarki, francuskiego press’a lub expresu do kawy. Ponadto, aby uzyskać nieskazitelny kawowy napar, warto użyć zagotowanej wody mineralnej lub filtrowanej.
Czy zieloną kawę z imbirem i kurkumą można podawać dzieciom? Zielona kawa zawiera kofeinę i działa pobudzająco. Dlatego też, nie zaleca się podawania jej dzieciom.
Czy osoby zmagające się z problemem cukrzycy mogą spożywać zieloną kawę z imbirem i kurkumą? Osoby zmagające się z problemem cukrzycy mogą spożywać zieloną kawę z imbirem i kurkumą. Mimo faktu, iż nie zawiera ona w swoim składzie dodatkowych ilości cukru, smakuje jak najlepsze słodycze, a przy tym zapewnia doskonałe uczucie rozgrzania i pobudzenia. Ponadto, warto pamiętać, że kawa może wpływać na obniżanie poziomu cukru we krwi.
STOSOWANIE: Odmierz 1-2 łyżeczki produktu i zalej 150 - 200 ml gorącej wody. Pozostaw na 5 - 10 minut do zaparzenia.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
SKŁAD: kawa zielona mielona (98%), kurkuma mielona (2%), imbir mielony (2%)
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1363kJ/325kcal
Tłuszcz 12,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,87g
Węglowodany 41,12g
w tym cukry 0,13g
Białko 10,9g
Sól <0,01g