Kawa ZIELONA Quba Caffe BIO Peru 100% Arabica - 250 g
Kawa ZIELONA Quba Caffe BIO 100% Arabica - 250 g
- Producent: Quba Caffe
- Seria: BIO
- Nazwa: Kawa ziarnista Quba Caffe BIO 100% Arabica
- Waga: 250 g
- Certyfikat: UE BIO
- Pochodzenie: Peru
- Stopień palenia ziaren: brak
- Dedykowany sposób przyrządzania: zaparzanie
- Intensywność: brak - kawa zielona
- Kwasowość: brak - kawa zielona
- Body: brak - kawa zielona
- Aromat: brak - kawa zielona
Peru Grade 1 Organic – ta kawa pochodzi z małych rodzinnych upraw skupionych wokół kooperatywy Asociación de Productores y Exportadores de Café Rodriguez de Mendoza (APROEXPORT) założonej w 2013 roku i wspierającej farmerów z tego regionu. To 365 plantacji o rozmiarach nie większych niż 10 hektarów, na których rosną najwyższej jakości ziarna Arabiki, ręcznie zbierane oraz poddawane obróbce na mokro. Ta kawa pochodzi z organicznych upraw na których nie używa się pestycydów i nawozów sztucznych uzyskując w pełni naturalny produkt.
Zielona kawa zawiera kwas chlorogenowy (ACG), który jest silnym antyutleniaczem i ma silne właściwości bakteriobójcze. Połączenie kofeiny i kwasu chlorogenowego w zielonej kawie obniża znacząco stopień przyswajania cukru z, a tym samym hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. Dzięki systematycznemu spożywaniu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o 15-30%.
Sposób przygotowania: ziarna kawy najlepiej wstępnie rozgnieść w moździerzu i zmielić w młynku (jeśli wrzucimy cale ziarna do młynka elektrycznego, jest ryzyko, że go uszkodzimy). Następnie dwie czubate łyżeczki zmielonej kawy (około 15 g) zalewamy wrzątkiem (około 200-250 ml) i zaparzamy około 10 minut. Zalecana porcja dzienna to dwie filiżanki kawy wypijane na pół godziny przed posiłkiem. Zieloną kawę, podobnie jak zwykłą, można doprawić w dowolny sposób – słodząc miodem, posypując cynamonem lub kardamonem.
Region pochodzenia: Mendoza, Amazonas - Peru
Wysokość zbiorów: 1500 – 1800 m n. p. m.
Okres zbiorów: czerwiec - sierpień
Varietal: Tipica, Bourbon, Catimor, Obróbka: myta
Klasyfikacja: Strictly Hard Bean Grade 1
Składniki: 100% kawa ziarnista, zielona.
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.