Zielona kawa to surowe, niepoddane procesowi palenia, ziarna kawowca. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, czyli rozkład węglowodanów oraz tłuszczy, dlatego tez nie posiadają one takiego smaku i aromatu jak kawa czarna. Jednak zawartość kofeiny nie zmienia się.
Ziarna kawy mają barwę jasnozieloną, stąd też nazwa produktu. Niepalona, zielona kawa w smaku jest dużo łagodniejsza, bardziej kwaskowata i prawie całkowicie pozbawiona goryczki.
Kawa zielona zawiera kwas chlorogenowy (około 8g/ 100g produktu).
Sposób użycia: Do filiżanki należy wsypać około 1-2 łyżeczki zmielonej kawy zielonej. Zalać gorącą wodą (najlepiej o temperaturze 90°C). Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia. Smak naparu przypomina troszkę smak parzonej zielonej herbaty, lekko cierpki.
Składniki: 100 % kawy zielonej mielonej
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zawartość netto: 250g