KAWA ZIELONA
Zielona kawa nie ma specyficznego smaku i aromatu, co kawa czarna – jest łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej goryczki; również jej kolor jest jaśniejszy. Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie.Ziarna kawy zielonej mają różne kolory – zależą one od gatunku, wysokości, na której rosną czy podłoża, na którym są uprawiane.
Ponieważ w smaku zielona kawa jest dość słaba, można ją dosłodzić cukrem (najlepiej brzozowym) bądź miodem, dolać do napoju trochę mleka albo doprawić kardamonem.
Zastosowanie
Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.
Skład; Kawa zielona mielona
Kraj pochodzenia; Brazylia
Waga; 500 g
Producent; Targroch