Zielona kawa to niepalone ziarna kakaowca, z którego pozyskuje się także tradycyjną kawę paloną. Posiada ona delikatną bladozieloną barwę. Wynika to z faktu, że po zebraniu nie zostaje ona poddana procesowi palenia.
W jej składzie oprócz pobudzającej kofeiny znajdziemy także kwas chlorogenowy, któremu przypisuje się właściwości przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona kawa jest także bogatym źródłem cennych polifenoli, kwasu salicylowego a także wielu witamin i składników mineralnych. W jej składzie znajdziemy m.in. kwas foliowy, witaminę B1, B2, B12 a także wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Skład: ziarno kawy zielonej mielone
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1588kJ/381kcal – 19% RWS*
Tłuszcz 13g – 19%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g – 4%
Węglowodany 40g – 15%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 11g – 22%
Błonnik 30g
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie Zaparzając zieloną kawę należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody (optymalna temperatura to ok. 90 stopni), ponieważ zalanie jej wrzątkiem może pozbawić ją wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Producent: RADZIOWI, Polska
Data ważności: minimum pół roku
Opakowanie: 1kg
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do użycia w ciągu dnia.
Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Nie stosować po upływie terminu ważności.