Kawa zielona mielona 1000g
Chociaż kawę zieloną można przyjmować także w postaci pastylek, jednak najzdrowszym sposobem jej spożywania, jest przygotowywanie wywaru.
Zielona kawa to niepalone ziarna kakaowca, z którego pozyskuje się także tradycyjną kawę paloną. Posiada ona delikatną bladozieloną barwę. Wynika to z faktu, że po zebraniu nie zostaje ona poddana procesowi palenia. W jej składzie oprócz pobudzającej kofeiny znajdziemy także kwas chlorogenowy, któremu przypisuje się właściwości przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona kawa jest także bogatym źródłem cennych polifenoli, kwasu salicylowego a także wielu witamin i składników mineralnych. W jej składzie znajdziemy m.in. kwas foliowy, witaminę B1, B2, B12 a także wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Zaparzając zieloną kawę należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody (optymalna temperatura to ok. 90 stopni), ponieważ zalanie jej wrzątkiem może pozbawić ją wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Składniki: ziarna kawy zielonej