Kawa Robusta Tanzania.
Nasza Robusta Tanzania pochodzi z upraw na terenie Tanzanii (leży na wybrzeżu Afryki Wschodniej i obejmuje Zanzibar na Oceanie Indyjskim), stąd też nazwa tej kawy. Robusta jest produkowana głównie w regionie Kagera, w północno-zachodniej części kraju, nad brzegiem Jeziora Wiktorii. Rośnie 1 500 do 2 000 m n.p.m
Większość tanzańskiej robusty przetwarza się metodą naturalną. Metoda przetwarzania polega na suszenie zebranych owoców kawy na słońcu, a następnie po wyschnięciu usuwa się wierzchnią część owocu kawy.
Profil kawy :
- Kwasowość: 2/5
- Body: 3/5
- Słodycz:3/5
- Gorycz: 3/5
- Moc: 5/5
Kawa zawsze świeżo palona, naturalnie studzona, wolno, z należytą starannością.
Smak i aromat :
Ziarna tanzańskiej robusty są twarde, a po wypaleniu dają niezwykle aromatyczny napar.
Kawa posiada charakterystyczną dla robusty gorycz, w smaku dominują bogate nuty kakao, orzechów, kokosa i karmelu
Zapach tej kawy jest o wiele mocniejszy, niż w przypadku ziaren arabiki. Intensywny aromat towarzyszy tej kawie od wypalenia ziaren, przez jej zmielenie, aż po samo zaparzenie.Polecamy smakoszom intensywnych smaków i spragnionym dużej dawki kofeiny
100% Robusta
Tylko świeżo palona.
Opakowanie 250 g
Kawę prażymy po złożeniu zamówienia.
Pewność świeżej kawy.