KAWA ZIARNISTA QUALIA SZCZECIŃSKI SZTOS 7.0 - 1 KG
Kawa Sztos! Dlatego tak się nazywa. Kolejna odsłona Szczecińskiego Sztosa, która? Przestaliśmy liczyć. Do tej kawy wybieramy tylko perełki, które w espresso są prawdziwym sztosem. Bestseller wśród kaw z linii Szczecińskie Klimaty, intensywny, wyjątkowy smak i piękne opakowanie z grafiką nawiązująca do szczecińskich dźwigozaurów.
Intensywna w smaku, bardzo słodka i średnio kwaśna. W porównaniu do poprzednich kaw z serii Szczeciński Sztos mniej kwaśna i bardziej klasyczna. Idealna na prezent ze Szczecina! W profilu sensorycznym możecie odnaleźć marcepan, kwiaty i kakao.
Szczeciński Sztos to kawa z naszej autorskiej linii Szczecińskie Klimaty, inspirowanej Szczecinem, gdzie wypalamy nasze rzemieślnicze kawy. Opakowanie to projekt szczecińskiego artysty, rysownika, grafika i architekta - Łukasza Bogdanowicza.
SZCZECIŃSKI SZTOS - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA
Kraj: Brazylia / Etiopia
Region: Cerrado / Yirgacheffe
Gatunek: Arabica
Obróbka: Natural / Natural
Odmiana: Paraiso mg, Mundo Novo / Heirloom
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m. / różne małe plantacje
SZCZECIŃSKI SZTOS - ZIARNO SPECIALTY
Kawa Szczeciński Sztos to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.
CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA
Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł
Roaster: Krystian
Profil palenia: Średni stopień - pod espresso
Profil sensoryczny: Marcepan / Kwiaty / Kakao
Słodycz: 3/4
Kwasowość: 2/4
Moc: 2,5/4
Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).
REKOMENDOWANE METODY PARZENIA
TRADYCYJNE METODY PARZENIA - ESPRESSO:
- EKSPRES CIŚNIENIOWY (KOLBOWY I AUTOMATYCZNY)
- ZALEWAJKA (KAWA ZALEWANA W KUBKU)
- KAWIARKA
- FRENCH PRESS
ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA
Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski.
Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produkty są laureatem nagrody "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysoka jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.
Możemy zmielić tę kawę, jeśli chcesz.
Uprzejmie informujemy, iż kawy z naszej palarni Qualia Caffe zmielone na życzenie Klienta Allegro to towary nieprefabrykowane. Mielimy je po złożonym zamówieniu, zgodnie z indywidualnymi potrzebami każdego Klienta (rodzaj mielenia - dopasowany do sposobu parzenia danej kawy - wybrany przez Klienta) w takim przypadku Klient nie ma prawa zwrotu. Aby zmielić kawę, musimy rozciąć opakowanie a później ponownie je zgrzać - nie jest to fabryczny zgrzew. Prosimy o przemyślane zakupy. Jeśli chcesz otrzymać zmieloną kawę, napisz w wiadomości do zamówienia pod jaką metodę mamy ją zmielić.