KAWA ZIARNISTA QUALIA ALE KOSMOS 5.0 - 250 G
Ale Kosmos to delikatnie owocowa i słodka kawa pod metody przelewowe z Kongo. Wypalona przez naszego Head Roastera, który tak opisuje tę kawę:
"Kawa palona odrobinę ciemniej niż większość naszych kaw dedykowanych dla metod przelewowych, z delikatnymi nutami owoców i wysoką słodyczą. Dobry pierwszy krok do wprowadzenia do świata soczystych i owocowych kaw specialty." W profilu sensorycznym: czerwone porzeczki i migdały.
Ale Kosmos to kawa z naszej autorskiej linii Szczecińskie Klimaty, inspirowanej Szczecinem, gdzie wypalamy nasze rzemieślnicze kawy. Nazwa kawy nawiązuje do kultowego kina Kosmos. Opakowanie to projekt szczecińskiego artysty, rysownika, grafika i architekta - Łukasza Bogdanowicza.
Ale Kosmos - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA
Kraj: Kongo
Region: Jezioro Edwarda
Gatunek: Arabica
Obróbka: Washed
Odmiana: Bourbon, Catuai, Ruiru IX
Wysokość upraw: 1450-1945 m.n.p.m.
ALE KOSMOS - ZIARNO SPECIALTY
Kawa Ale Kosmos to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.
CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA
Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł
Roaster: Krystian
Profil palenia: Pod filtr (średni w kierunku jasnego)
Profil sensoryczny: Czerwone porzeczki / Migdały
Słodycz: 3/4
Kwasowość: 2/4
Moc: 2,5/4
Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).
REKOMENDOWANE METODY PARZENIA
PRZELEWOWE METODY PARZENIA - FILTR:
- EKSPRES PRZELEWOWY
- ZALEWAJKA (KAWA ZALEWANA W KUBKU)
- FRENCH PRESS
ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA
Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski.
Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produkty są laureatem nagrody "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysoka jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.
Możemy zmielić tę kawę, jeśli chcesz.
Uprzejmie informujemy, iż kawy z naszej palarni Qualia Caffe zmielone na życzenie Klienta Allegro to towary nieprefabrykowane. Mielimy je po złożonym zamówieniu, zgodnie z indywidualnymi potrzebami każdego Klienta (rodzaj mielenia - dopasowany do sposobu parzenia danej kawy - wybrany przez Klienta) w takim przypadku Klient nie ma prawa zwrotu. Aby zmielić kawę, musimy rozciąć opakowanie a później ponownie je zgrzać - nie jest to fabryczny zgrzew. Prosimy o przemyślane zakupy. Jeśli chcesz otrzymać zmieloną kawę, napisz w wiadomości do zamówienia pod jaką metodę mamy ją zmielić.