Nasza peruwiańska kawa pochodzi z prowincji Chanchamayo, znajdującej się w centralnym Peru. Rośnie na wysokości pomiędzy 1200 – 1350 m.n.p.m. Gospodarstwa należą do drobnych producentów z mniej niż dwoma hektarami ziemi, które produkują około 1500 kg kawy na sezon.
Kawa Peru HB jest uprawiana w zacienionych miejscach, na dużych wysokościach, w celu wytworzenia gęstszego i bardziej złożonego w smaku ziarna, dzięki powolnemu procesowi dojrzewania. Ponadto producenci wkładają ogromny wysiłek aby produkować wysokiej jakości ziarna tylko przy użyciu zrównoważonych praktyk rolniczych.
Kawa 100% Arabika palona. Charakteryzuje się łagodnym maślanym smakiem z nutami wanilii, orzechów i lekką słodyczą.
Kraj pochodzenia – Peru Region – Chanchamayo Szczep – Arabika – Typica, Bourbon, Caturra, Typica, Pache Zbiory – czerwiec/wrzesień Metoda pozyskiwania – na mokro Wysokość upraw – 1200 – 1350 m.n.p.m Profil palenia – średnie Smak – łagodny, maślany Aromat – lekko kwiatowy Body/cielistość – wyważone Kwasowość – niska