Arabica Panama Geisha to jedna z najbardziej pożądanych kaw na świecie. Jest to kawa, która nie ma sobie równych pod względem aromatu i złożoności smaku. Koneserzy kawy nazywają ją „Bogiem w filiżance".
Największą popularność zyskała po wygranej w kawowym konkursie Best of Panama w 2004 roku.
Jest to jedyna kawa w historii, która utrzymała się na pierwszym miejscu przez kolejnych pięć lat. Zachwyciła jurorów aromatem bergamotki z wyczuwalną cytrusowo kwiatową słodyczą.
Ze względu na trudność uprawy dostępność Geishy jest bardzo ograniczona. Geisha uprawiana jest w regionie Boquete (Chiriqui) na wysokości od 1500 do 1750 m n.p.m., na stromych wulkanicznych zboczach co pozwala jej dojrzewać powoli czerpiąc z natury wszystko co najlepsze.
Wysokość położenia plantacji oraz idealne warunki klimatyczne nadają naszej kawie wyjątkowy profil smakowy, trudny do odtworzenia gdziekolwiek indziej.
Panama Geisha otwiera nowe horyzonty smakowe.
Nuty jaśminu, cytrusów, miodu, bergamotki i wanilii sprawiają, że panamska kawa od początku zachwyca całą paletą smaków.
Przetwarzana jest najczęściej metodą „na mokro”.
Jest to kawa ze światowej czołówki pożądana przez wszystkich miłośników arabiki.
Panama Geisha najlepiej eksponuje swoje walory przy zastosowaniu różnorodnych metod alternatywnych, traci swój urok gdy przykryta jest warstwą mleka. Polecamy ją również do tradycyjnego espresso, które nieco słabiej uwydatnia jej bogactwo i walory smakowe.
Profil smakowy:
łagodna i złożona smakowo
jaśmin
cytrusy
miód
bergamotka
Profil palenia - średnie
Kwasowość - średnia
Metoda obróbki - na mokro
Kawę Panama Geisha wypalamy tylko i wyłącznie na zamówienie tak, aby mogli Państwo delektować się wyłącznie świeżo paloną kawą.
WSZYSTKIE NASZE KAWY SĄ ZAWSZE ŚWIEŻO WYPALANE!!!
DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA PRÓBKA KAWY GRATIS!!!