Kawa z najświeższych zbiorów z regionu Tarrazu. Kawa jest wypalana codziennie z najwyższą starannością, aby uchwycić jej potencjał smakowy i wyjątkowy charakter. Kupując kawę z naszej palarni otrzymujesz kawę ziarnistą wypaloną nie później niż 7 dni przed zamówieniem!
O powtarzalność naszych wypałów dba nasz super piec do palenia kawy szwajcarskiej marki Buhler – bo każdy wypał ma być przeprowadzony idealnie i dokładnie jak w przysłowiowym szwajcarskim zegarku.
Aby kawa była prawidłowo zaparzona i ujawniła wszystkie swoje walory, podstawowym czynnikiem jest mielenie. Jeśli nie wiesz jak najlepiej zmielić naszą kawę pod metodę parzenia, której używasz - po prostu spytaj , pomożemy :)
Profil smakowy
☕️ Profil palenia: średni
☕️ Nuty smakowe: orzechy, kakao, nuty herbaciane
☕️ Aromat: słodki
☕️ Body/cielistość: średnie
☕️ Kwasowość: niska
Opisany profil smakowy wynika z pochodzenia ziarna, obróbki oraz efektem procesu palenia. Nie jest to kawa aromatyzowana.
Kawa Kostaryka świeżo palona Arabica 100%
Punktacja SCA: 83,75 pkt
✅ opakowanie: 1kg
✅ rodzaj: kawa ziarnista
✅ gatunek: Arabica 100%
✅ aromat: 4/5
✅ kwasowość: 2/5
✅ stopień wypalenia: średni
INFORMACJE O KAWIE
• Kraj pochodzenia: Kostaryka
• Region zbioru: Tarrazu
• Czas zbioru: grudzień - luty
• obróbka: myta
• Wysokość uprawy: 1100 - 1800m n.p.m.
Rekomendowane metody parzenia:
✔️ metody ciśnieniowe,
✔️ metody alternatywne, przelewowe
Cooperatywa Tarrazu to spółdzielnia licząca około 5000 członków, która powstała w 1960 roku (z zaledwie 228 współpracownikami), aby reprezentować hodowców z regionu Tarrazu gdzie 80 procent członków posiada mniej niż 4 hektary.
La Pastora to nazwa marki ich charakterystycznego profilu kawy, o umiarkowanej kwasowości, średnim body i świetnym aromacie – czyli tego, co uważane za typowe dla kawy z regionu Tarrazu.
Opakowanie ma znaczenie
Nasze opakowania są najlepszym możliwym sposobem przechowywania kawy w domu.
Wszystkie nasze kawy są spakowane w opakowanie z wentylem – to jednokierunkowy zawór, który wypuszcza na zewnątrz dwutlenek węgla z kawy (kawa odgazowuje) ale nie pozwala na to, żeby powietrze dostawało się do środka opakowania – tym samym kawa nie wietrzeje i nie traci swojej świeżości oraz aromatów.
- Wentyl uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu.
Co wpływa na smak kawy?
- Pochodzenie kawy
- Sposób jej wypalania
- Grubość mielenia
- Jakość wody
- Metoda parzenia
Stopień palenia kawy: Średni – dzięki takiemu paleniu ziaren kawy nie dochodzi do wydobycia substancji oleistych na powierzchni ziarenek. W opakowaniu odnajdziesz suche, kruche i delikatne ziarna, w których zamknięte są charakterystyczne smaki i aromaty dla danego regionu. Takie palenie powoduje również, że kawy są nadal słodkie w smaku, aromatyczne i pozbawione goryczy.
Palenie kawy to proces skomplikowany i złożony, jednak odpowiednio przeprowadzony powoduje, że jesteśmy w stanie wydobyć z ziaren kawy to co w nich najcenniejsze! Do każdej kawy tworzymy profil palenia, który udoskonalamy do momentu osiągnięcia perfekcji. Właśnie wtedy, po spełnieniu naszych wymogów jakościowych, wypalone ziarno trafia do opakowań i do Klientów.