Kolumbia Excelso Medelin 1 kg
Kolumbia jest trzecim największym producentem i eksporterem kawy na świecie. Wyprzedza ją tylko Brazylia i Wietnam. W Kolumbii produkuje się rocznie 12 mln 60-kilogramowych worków. Jest to zasługa korzystnych warunków klimatycznych, dobrej organizacji i promocji - to dzięki niej właśnie kolumbijska kawa ma opinię produktu dobrej jakości i wyśmienitego smaku. Plantacje kawy położone są u stóp Andów, których trzy łańcuchy przycinają kraj i stwarzają szereg mikroklimatów, w których ziarna dojrzewają w różnym czasie. Dzięki temu zbiory kawy w Kolumbii trwają prawie cały rok. Najważniejszymi plantacjami Kordyliery Środkowej są: Medelin, Armenia i Mazizales (MAM), a za królową kolumbijskich kaw uważa się tą pochodzącą z Medelin - bogatą, średnio kwaśną i pełną smaku. Natomiast Kordyliera Wschodnia może poszczycić się równie smaczną, choć mniej kwaśną kawą z okolic Bogoty. Kawa kolumbijska ma dwie klasy - excelso i supremo, z czego ta ostatnie różni się tylko wielkością ziaren. Jest to kawa uniwersalna - można ją prażyć dowolnie - od średniego po ciemny kolor, jest wyśmienita w każdej postaci - dlatego to właśnie kawę kolumbijską najbardziej cenią bariści z całego świata. Nie ma bardziej zrównoważonej w smaku kawy niż kolumbijska - niekiedy orzechowa, niekiedy z nutami owocowymi, zawsze bogata i aromatyczna.
Opakowanie jednostkowe: 1000 g
Składniki: Arabica 100%
Kraj pochodzenia: Kolumbia