Kawa ziarnista GUATEMALA SHB 250G. 100% Arabica świeżo palona CORAZON DE GRANO.
Kupując na tej aukcji otrzymujesz 250G. wspaniałej świeżo palonej kawy GUATEMALA SHB 100% ARABICA
WYPALANEJ W DNIU ZAMÓWIENIA.
Gwatemala SHB (Strictly Hard Bean) 100% Arabica zaliczana jest do najlepszych kaw na świecie. Uprawiana jest na wysokościach powyżej 1500 m n.p.m. Erupcje wulkaniczne sprawiają, że do gleby dostają się ogromne ilości związków azotu, co niezwykle ją użyźnia. Jest to najlepszy naturalny nawóz. Kawa charakteryzuje się pełnym łagodnym smakiem syropu klonowego i świeżych orzechów włoskich. Jest zrównoważona i bardzo aromatyczna.
Aromat: łagodny, zrównoważony,bogaty
Kwasowość: 2/5
Wysokość upraw: 1500 + m.np.m
Smak: orzechy włoskie, syrop klonowy, nuty cytrusowe, czekoladowe
Rodzaj palenia kawy: średnie
Plantacja/Region: Atitlan, San Marcos
Moc: 2/5
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Gatunek: 100% Arabica
MIELENIE KAWY NA ŻYCZENIE KLIENTA JEST CAŁKOWICIE GRATIS – Kawę mielimy bezpośrednio przed wysyłką wobec tego prosimy o przesłanie informacji przy zamówieniu czy życzycie sobie Państwo kawę w ziarnach czy zmielona.
Kawę do Gwatemali najprawdopodobniej sprowadzili jezuiccy misjonarze wprowadzili, a pierwsze doniesienia o uprawach pochodzą z połowy XVIII wieku. Niemniej jednak, podobnie jak w sąsiednim Salwadorze, kawa stała się ważnym produktem eksportowym w połowie XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku różne programy rządowe miały na celu promowanie kawy jako produktu stymulującego gospodarkę, w tym ogromny program prywatyzacji gruntów zainicjowany przez prezydenta Justo Rufino Barriasa w 1871 r. W wyniku programu powstały duże kawowe plantacje, z których wiele nadal produkują jedne z najlepszych kaw w Gwatemali.
Dzisiaj kawę uprawia się w 20 z 22 departamentów Gwatemali, przy czym powierzchnia upraw to około 270 000 hektarów, z których prawie wszystkie (98%) znajdują się w cieniu. Na plantacjach uprawia się prawie wyłącznie Arabiki, ale są również miejsca gdzie rosną świetne Robusty. Ziarna najczęściej obrabia się metodą mokrą, chociaż popularność zdobywa obróbka naturalna i różne metody półmyte
Oferujemy kawę świeżo paloną tylko z najwyższej jakości ziaren Single Origin czyli pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru.
Takie kawy mają charakterystyczny i wyrazisty smak.
Kawa z czasem traci swoje walory smakowe i zapachowe bez względu na opakowanie, markę czy cenę.
Optymalnym czasem na spożycie kawy według Baristów to 3 miesiące od wypalenia.
Praktycznie po pięciu sześciu miesiącach niewiele aromatu w kawie pozostaje.
Jedyny sposób to parzyć kawę tylko świeżo paloną i zmieloną tuż przed zaparzeniem.