Kawy palimy na bieżąco- otrzymasz ziarna wypalone maksymalnie do 7 dni wcześniej!
Kawa ElSalvador Les Nubes
Nowa propozycja pod filtr to ziarna z Salwadoru pochodzące z farmy Las Nubes i w tym samym gospodarstwie są procesowane na mokro. El Salvador Las Nubes to wyrazista i czysta w smaku kawa. Wyczujesz w niej słodkie nuty czekolady mlecznej i miodu, które idealnie łączą się z kwasowością soczystych pomarańczy i czereśni. Wszystko razem tworzy przyjemną równowagę.
Najlepiej smakuje zaparzona w:
- chemexie
- drip/filtr
- ekspres przelewowy
- aeropress
Profil sensoryczny kawy
Są to smaki, które można wyczuć po zaparzeniu kawy odpowiednią metodą, a co ciekawe, nie są one sztucznie dodane do ziarna. Cała ta eksplozja smakowa znajduje się w każdym, zebranym ręcznie ziarenku!
- Pomarańcza - nadaje soczystości ziarnom
- Czereśnia - przyjemnie zgrywa się ze słodkością
- Miód - nadaje kawie unikalnego charakteru
- Czekolada Mleczna - wypełnia całe to zestawienie przyjemną, zbalansowaną słodkością
Przed wprowadzeniem danej kawki do naszej oferty przeprowadzamy jej wewnętrzny test smaku, aby określić jakie nuty smakowe są wyczuwalne w ziarnach. Posługujemy się wtedy tzw. Coffee Taster's Flavour Wheel (tutaj): https://atlanticspecialtycoffee.com/wp-content/uploads/SCA_TasterWheel_English_8.5x11.pdf
Według nas dobra kawa to ta, w której dominuje słodycz i doskonały balans – tego też szukamy dobierając profil palenia ziaren.
INFORMACJE O KAWIE
kraj: Salwador
lokalizacja: Cantón Los Arenales, Sonsonate
producent: Finca Las Nubes
farma: Finca Las Nubes
odmiana: Bourbon, Caturra, Pacamara
obróbka: washed
wysokość: 1 675 m n.p.m.
Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco
INFORMACJA O PLANTACJI
Finca Las Nubes jest uznawana za jedno z najlepiej prosperujących gospodarstw kawowych w Salwadorze. Farma znajduje się u podnóża wulkanu Santa Ana. Ostatnia erupcja wulkaniczna miała miejsce w 2006 roku i pozostawiła po sobie ogromne ilości pyłu wulkanicznego, który z biegiem czasu przekształcił się w naturalny nawóz, zasilający między innymi kawowce porastające Finca Las Nubes. Dzięki temu gospodarstwo nie potrzebuje używać żadnych innych nawozów. Co więcej, mogłoby to wywołać nawet duże szkody, ponieważ wulkaniczny popiół jest substancją mocno kwaśną i w połączeniu z innymi preparatami najprawdopodobniej doprowadziłby do zatrucia roślin.
Od czasu erupcji i uzyskania nielimitowanego dostępu do perfekcyjnie sprawdzającego się popiołu, Finca Las Nubes działa w duchu 100% zgodnego z naturą.
Według nas dobra kawa to ta, w której dominuje słodycz i doskonały balans – tego też szukamy dobierając profil palenia ziaren.
Jeśli chcesz, aby Twoja kawa przyjechała zmielona - daj nam znaćw komentarzu lub wiadomości prywatnej, bazując na naszej "ściągawce" :)
Jesteśmy warszawską palarnią kawy założoną w 2001 roku. Nasza mantra to GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT®. W naszej ofercie znajdziecie wyłączenie ziarna Arabiki, głównie z segmentu Specialty.
Liczy się dla nas nie tylko świeżość zbiorów oraz jakość ziaren, ale przede wszystkim budowanie uczciwych relacji z pracownikami, farmerami, dostawcami i klientami. Kawę profiluje i wybiera Mistrz Polski Coffee Roasting 2018 – Rafał Kaniewski i Jego Team: Kuba Krawczyk i Michał Rejnus.
Według nas dobra kawa to ta, w której dominuje słodycz i doskonały balans – tego też szukamy dobierając profil palenia ziaren.
Tylko świeża kawa!
Najlepsza kawa to taka, która jest świeża. Nasze ziarna wypalane są do maksymalnie 7 dni co sprawia, że najlepiej smakują po zaparzeniu. Kawa nie jest zwietrzała i zachowuje swój smak i aromat na dłużej. Najlepiej spożyć ją do dwóch miesięcy od daty palenia.
Torebki, których używamy do pakowania naszych ziaren mają strunowe zamknięcie, które nie naraża kawy na czynniki zewnętrzne.
Szybka wysyłka
Wiemy co to znaczy zaczynać poranek z filiżanką kawy, także wysyłamy zamówienia do dwóch dni roboczych! Nasze opakowania z ziarnami mają strunowe zamknięcia, które chronią paczkę w transporcie przed uszkodzeniem. Chcemy abyś mógł/a delektować się swoimi ziarnami z taką pasją jaką my przygotujemy Twoje zamówienie!