BO NAJWAŻNIEJSZA JEST JAKOŚĆ
Proces palenia kawy - to jeden z kluczowych i najbardziej skomplikowanych aspektów przekładających się na finalny smak kawy.
W naszej palarni nie ma miejsca na kompromisy, dla każdej kawy indywidualnie dobieramy profil palenia, aby wydobyć z kawy jak najwięcej jej oryginalnych aromatów.
Każdy wypał kawy jest dokładnie zaplanowany i musi spełniać najbardziej surowe wymogi jakościowe.
Scott Rao - to on wspólnie z naszymi roasterami czuwa nad jakością naszych wypałów. Scott Rao to legenda świata kawy, uznawany za największy światowy autorytet zarówno w paleniu kawy, jak i jej przygotowaniu.
Połączenie wiedzy, codziennego dążenia do perfekcji i pasji zapewnia idealny smak w każdej filiżance.
Kawa Świeżo Palona! Prosto ze świeżych zbiorów z plantacji. Idealny smak i aromat, dzięki najwyższej jakości ziarnom. Tylko świeżo palona kawa zapewnia najwyższą jakość smaku.
PAMIĘTAJ!!! NASZA KAWA JEST ŚWIEŻO PALONA -nie starsza niż 7 dni od zamówienia, dzięki temu możesz się cieszyć kawą najwyższej jakości w swoim domu.
INFORMACJE O KAWIE
• Opakowanie 2 x 1 kg
• Kraj pochodzenia: blend Arabica 100%
• odmiana botaniczna
- Typica
- Bourbon
- Caturra
• Gatunek: Arabica 100%
• Zbiory: październik - grudzień
• Wysokość upraw: 1200 - 1450 m.n.p.m
• Profil palenia: średnie
• Smak: nuty orzechów, toffi, delikatne pomarańcze
• Aromat: słodki
• Body/cielistość: średnie+
• Kwasowość: niska+
Charakterystyka kawy:
• Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 7 dni od zamówienia!
• Kawa do: ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french press'u, aeropressu
• Kawa: ziarnista
• Rodzaj kawy: 100% Arabica
• Intensywność smaku: 3/5
• Kwasowość: 1/5
• Stopień wypalenia: 3/5
Idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, fantastycznie odnajdzie się w ekspresie kolbowym, kawiarce, bądź French Pressie, a nawet przy alternatywnych metodach parzenia kawy jak np. aeropress. MACAW jest doskonała do przygotowania espresso i kawy czarnej, równie dobrze posłuży jako baza do pysznego cappuccino bądź latte.
Opakowania gwarantujące świeżość:
Nasze opakowania są najlepszym możliwym rozwiązaniem dla maksymalnego utrzymania świeżości kawy. Wyposażone są w zamknięcie typu zip oraz jednostronny zawór.
- Zawór uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu.
- Zamknięcie "zip" jest sposobem, dzięki któremu nie musimy martwić się przesypywaniem kawy do słoików lub pojemników z obawy, że kawa nam zwietrzeje.
Palenie OMNIROAST
Jest to palenie, które pozwala na przygotowanie kawy w domu, zarówno w ekspresie (kolbowym automatycznym) jak i równiez w metodach przelewowych.
Idealny kompromis - dzięki takiemu sposobowi palenia zachowujemy w ziarnie ich naturalnych charakter, który odzwierciedla cechy charakterystyczne danego regiony, odmiany botanicznej czy sposobu obróbki.
Pozwalając nam się cieszyć soczystym espresso jak i pysznym dripem.
Sposób i stopień palenia kawy:
Należy pamiętać, że na finalny smak kawy w filiżance ma wpływ bardzo wiele czynników, można je ogólnie podzielić na 3 grupy: FARMA (warunki, odmiana botaniczna, sposób obróbki kawy, etc), PALARNIA (sposób palenia kawy) oraz PRZYGOTOWANIE KAWY w domu (sposób i grubość mielenia, ilość wody, jakość wody, etc)
NASZE PALENIE:
Na zdjęciu obok przedstawiamy w celu wizualizacji 3 podstawowe stopnie palenia kawy.
Nasze kawy są palone średnio - co oznacza, że ziarna w opakowaniu będą całkowicie suche, lekko matowe. Ma to na celu zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie kawy, aby odzwierciedlić cechy charakterystyczne dla danej odmiany kawy. To jedna z różnic, pomiędzy kawami z palarni, a kawami maretowymi, które są palone ciemno, aby między innymi ukryć defekty ziarna.
Dostosuj grubość mielenia do metody parzenia
Sposób mielenia kawy w zależności od metody parzenia jest bardzo istotny. Nieodpowiedni dobór grubości mielenia może mieć negatywny wpływ na smak w filiżance. Kawa może być zbyt wodnista, płaska w smaku i krótka albo ciężka, gorzka i bez wyrazu.
Na grafice prezentujemy poglądowo jak należy dobrać grubość mielenia od bardzo drobnego pod metody ciśnieniowe po dość grube mielenie w przypadku metod przelewowych.
Ważne abyśmy pamiętali, że grubość mielenia nie jest dana raz na zawsze:
- będzie ona nieco inna dla każdej kawy i metody
- zmienia się w czasie
- wartą z nią eksperymentować szukając optymalnego smaku dla danej kawy/metody