✴️ Uwaga! Data ważności - 15.03.2024 r.
Cellini Prestigio - kawa ziarnista - 500g
Doskonała mieszanka ziaren kawy 100% Arabica, które pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Te zachwycające połączenie smaków gwarantuje czystą przyjemność picia espresso tym, którzy wolą kawę o głębokim, nieco łagodniejszym smaku i charakterystycznej, delikatnej kwaskowatości.
Oprócz zachwycającego smaku posiada również właściwości zdrowotne. Zmniejsza ryzyko depresji oraz cukrzycy, obniża stres, poprawia krążenie krwi i wiele innych.
Unoszący się aromat świeżej kawy Prestigio, zachęci każdego do skosztowania tego boskiego napoju.
Przebadana laboratoryjnie pod kątem toksyn.
Opakowanie: ziarnista 500g
Składniki: 100% Arabica
Region: Ameryka Środkowa i Południowa
Arabica znakomicie nadaje się do espresso. Espresso można też przyrządzać na wiele sposobów. Klasyczne espresso we Włoszech podaje się w malutkich filiżankach. Włosi piją espresso zarówno rano i wieczorem. Z kolei Doppio to nic innego jak podwójne espresso. Jest idealne gdy nie możemy podnieść się z łóżka.
KAWA WOLNA OD OCHRATOKSYNY!
Ochratoksyna, to trucizna produkowana przez pleśń na zielonych ziarnach kawy, jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia, nie ginie w procesie palenia kawy, raz spożyta na długo pozostaje w organizmie, wyrządzając szkody. Sprzyjającymi warunkami do jej rozprzestrzeniania się jest niewłaściwe magazynowanie żywności (wysokie temperatury oraz duża wilgotność magazynów).
Regularnie przyjmowana w pokarmach i napojach ochratoksyna w ilościach przekraczających dopuszczalne normy, jest rakotwórcza, uszkadza układ odpornościowy i nerwowy oraz nerki. Kumuluje się organizmie przez długi czas, ciągle wykazując negatywne działanie w organizmie, ponieważ ma również właściwości mutagenne (spowodowane wywoływaniem uszkodzeń struktury DNA).
W Polsce jedyną kawą wolną od ochratoksyny jest włoska kawa Cellini (0% ochratoksyny). Zerowe ryzyko występowania ochratoksyny pewne jest dzięki dwuetapowej metodzie: selekcja plantacji na których uprawiana jest kawa pod kątem występowania toksyny oraz badanie ziaren kawy przed dalszą obróbką termiczną. Tak podwójnie sprawdzone ziarna kawy otrzymują następnie niezbędny protokół badania i certyfikat.