Kawa BRAZYLIA SANTOS świeżo palona prosto z palarni kawy CORAZON DE GRANO.
Kupując na tej aukcji otrzymujesz 5x1kg wspaniałej świeżo palonej kawy BRAZYLIA SANTOS 100% ARABICA.
Brazylia Santos uprawiana jest na wysokości od 700 do 1100 m n.p.m..
Na rynku możesz spotkać jej kilka odmian Bourbon, Typica i Caturra.
Swój smak zawdzięcza glebie regionu Santos w stanie Sao Paulo. To jednak nie wszystko, oryginalny posmak to także zasługa bliskiego sąsiedztwa z oceanem, który zapewnia krzewom kawowca idealny stopień wilgotności.
Wisienką na torcie jest natomiast proces suszenia. Zaraz po zebraniu ziarna leżakują na naturalnym słońcu, zanim trafią do naszych filiżanek suszą się powoli w spokojnych warunkach.
SMAK I AROMAT
Brazylia Santos cechy charakterystyczne:
• słodki aromat orzechów.
• niska, przyjemna dla podniebienia kwasowość.
• czekoladowy smak przełamany nutą karmelu.
Brazylia Santos to pełnia smaku zamknięta w niewielkich ziarenkach. To odmiana, która naturalnie pobudza i sprawia, że picie kawy to nie tylko codzienność, a podróż w nieznane regiony świata, a nawet samych siebie.
INFORMACJE
Kraj pochodzenia - Brazylia
Gatunek - Arabica 100%
Wysokość uprawy - 700 - 1100 m n.p.m
Masa netto: 5000g
REKOMENDOWANE METODY PARZENIA
alternatywne/przelewowe, ekspres kolbowy, ciekawa kompozycja smakowa również z ekspresu automatycznego, kawiarka, po polsku.
CECHY
Stopień palenia: średni
Moc - kofeina: 2,5/5
Data wypalenia: Zwykle 1-3 dni robocze od dnia złożenia zamówienia
KAŻDEGO DNIA WYPALAMY ŚWIEŻĄ KAWĘ, A WIĘC MASZ GWARANCJĘ ŻE PRODUKT TRAFI DO CIEBIE ŚWIEZY.
Zanim ziarna kawy wylądują w Twoim kubku, przebywają długą drogę. Zbierane ręcznie w odległych krajach, takich jak Brazylia, Kolumbia czy Indie, udają się w podróż do najważniejszego miejsca – palarni kawy.
To właśnie tu wydobywamy ich wyjątkowy smak i aromat.
Istnieje wiele metod wypalania ziaren,w profesjonalnych palarniach nad przebiegiem całego procesu czuwa doświadczony mistrz palenia.
To on dba o to, aby wypalona została odpowiednia ilość ziaren, aby temperatura była optymalna, a sposób chłodzenia ziaren najbardziej adekwatny dla danego rodzaju kawy.
Dzięki temu w palarniach kawy każdego dnia wypalane są najwyższej klasy ziarna.
Oferujemy kawę świeżo paloną tylko z najwyższej jakości ziaren Single Origin czyli pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru. Takie kawy mają charakterystyczny i wyrazisty smak. Kawa z czasem traci swoje walory smakowe i zapachowe bez względu na opakowanie, markę czy cenę. Optymalnym czasem na spożycie kawy według Baristów to 3 miesiące od wypalenia. Praktycznie po pięciu sześciu miesiącach niewiele aromatu w kawie pozostaje. Jedyny sposób to parzyć kawę tylko świeżo paloną i zmieloną tuż przed zaparzeniem.
Podstawą dobrej kawy, są dobrze i odpowiednio zmielone ziarna. Jeżeli nie masz swojego młynka, a marzy Ci się w domu kawa jak w kawiarni, to chętnie zmielimy zamówioną przez Ciebie kawę.
Każde opakowanie kawy zmielonej zgrzewamy i bezpiecznie wysyłamy, aby kawa nie straciła aromatu.
Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wybraniu sposobu mielenia,
daj nam znać – chętnie pomożemy ;)
OPAKOWANIA :
Stosowane przez nas opakowania wyposażone są w jednostronny zawór zapewniający utrzymanie świeżości kawy.
Zawór zapewnia odgazowanie kawy po paleniu, jednocześnie zapobiega dostępowi powietrza do środka opakowania.
Opakowanie posiada system wielokrotnego zamykania pozwalający zachować smak i aromat kawy.
Opakowanie zawiera:
- Zamek strunowy
- Atrakcyjny wygląd
- Wysoką jakość wykonania