Kawa ziarnista Blue Orca Coffee Brazylia Arabica 100% 1 kg
- opakowanie 1kg
- kawa ziarnista
- 100% Arabica
- intensywność smaku: 4/5
- kwasowość: 1/5
- stopień wypalenia 3/5
Charakterystyka kawy:
- Kawa do: ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french press'u
- Kawa: ziarnista
- Rodzaj kawy: 100% Arabica
- Intensywność smaku: 4/5
- Kwasowość: 1/5
- Stopień wypalenia: 3/5
INFORMACJE O KAWIE
- Kraj pochodzenia: Brazylia
- Region: Guaxupé, Carmo de Minas, Cerrado
- Gatunek: Arabika: Acaiá, Yellow Catuaí, Yellow Bourbon
- Zbiory: maj-sieprień
- Metoda pozyskiwania: na sucho
- Wysokość upraw: 800 - 1350 m.n.p.m
- Profil palenia: średnie
- Smak: nuty czekolady, orzechów i rodzynek
- Aromat: słodki
- Body/cielistość: pełne
- Kwasowość: niska
Dostosuj grubość mielenia do metody parzenia
Sposób mielenia kawy w zależności od metody parzenia jest bardzo istotny. Nieodpowiedni dobór grubości mielenia może mieć negatywny wpływ na smak w filiżance. Kawa może być zbyt wodnista, płaska w smaku i krótka albo ciężka, gorzka i bez wyrazu.
Na grafice prezentujemy poglądowo jak należy dobrać grubość mielenia od bardzo drobnego pod metody ciśnieniowe po dość grube mielenie w przypadku metod przelewowych.
Ważne abyśmy pamiętali, że grubość mielenia nie jest dana raz na zawsze:
- będzie ona nieco inna dla każdej kawy i metody
- zmienia się w czasie
- wartą z nią eksperymentować szukając optymalnego smaku dla danej kawy/metody
Opakowania gwarantujące świeżość:
Nasze opakowania są najlepszym możliwym rozwiązaniem dla maksymalnego utrzymania świeżości kawy. Wyposażone są w zamknięcie typu zip oraz jednostronny zawór.
- Zawór uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu.
- Zamknięcie "zip" jest sposobem, dzięki któremu nie musimy martwić się przesypywaniem kawy do słoików lub pojemników z obawy, że kawa nam zwietrzeje.
Palenie OMNIROAST
Jest to palenie, które pozwala na przygotowanie kawy w domu, zarówno w ekspresie (kolbowym automatycznym) jak i równiez w metodach przelewowych.
Idealny kompromis - dzięki takiemu sposobowi palenia zachowujemy w ziarnie ich naturalnych charakter, który odzwierciedla cechy charakterystyczne danego regiony, odmiany botanicznej czy sposobu obróbki.
Pozwalając nam się cieszyć soczystym espresso jak i pysznym dripem.
Sposoby przygotowania:
Brazylia - to legendarna kawa 100% arabika najwyższej jakości. Idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, fantastycznie odnajdzie się w ekspresie kolbowym, kawiarce, bądź French Pressie, a nawet przy alternatywnych metodach parzenia kawy jak np. aeropress. Brazil Santos jest doskonała do przygotowania espresso i kawy czarnej, równie dobrze posłuży jako baza do pysznego cappuccino bądź latte.