ARABICA INDONEZJA SUMATRA SULAWESI ORGANIC 250 g
Każdy produkt posiada etykietę zawierającą nazwę, skład, datę przydatności, masę netto i kod kreskowy.
Wszystkie produkty są pakowane dopiero po złożeniu zamówienia.
Produkty spożywcze pakowane są w atestowane opakowania dedykowane dla żywności, z mocnym termicznym zgrzewem.
Zamówienia wysyłane są w mocnych kartonikach dla lepszej ochrony aromatów jak i kształtu opakowań.
Wszystkie produkty wytwarzane są z naturalnych surowców bez użycia wzmacniaczy smaku i barwników.
Skład: 100% Arabika
Jakość: 100% Organic Coffee
Region pochodzenia: Indonezja Sumatra; Sulawesi
Zbiory ziaren: czerwiec-grudzień
Body: wysokie
Palenie: średnie
Kwasowość: niska/średnia
Charakterystyka
Indonezja to czwarty kraj pod względem światowej produkcji kawy. Wielowiekowe plantacje założone na skutek importu sadzonek kawy przez rząd Holandii w końcówce XVII w n.e., gdy Indonezja była kolonią holenderską miały służyć przełamaniu monopolu kawowego ówczesnych afrykańskich kawowych potęg jak Etiopia. Sprowadzone w 1696 roku sadzonki już w 1711 roku pozwoliły na pierwszy eksport ziaren kawy z innego kraju niż afrykańskie. Kawowce te były jednocześnie pierwszymi uprawianymi poza terytorium Afryki. Choć ziarna z Indonezji szybko wsławiły się wyjątkową jakością to tamtejsze plantacje były dwukrotnie niszczone. Pod koniec XVIII wieku plantacje nawiedziła Hemileia vastatrix - choroba roślin powodująca szarzenie liści i obumieranie krzewów. Kolejne straty spowodowała Druga Wojna Światowa.
Na szczęście sprzyjające warunki geograficzne i klimatyczne Indonezji - górzyste ułożenie terenu i klimat tropikalny pozwoliły na odbudowanie struktury plantacji kawy.
Obecnie kawa produkowana na terenie Indonezji pochodzi w około 90% z miniaturowych gospodarstw rolnych nie większych niż 1 hektar. I choć kawa w znacznej mniejszości produkowana jest na wyspach Sumatra i Sulawesi to właśnie tam część mikro i małych gospodarstw prowadzi uprawy organiczne swoich krzewów. Rolnicy Ci skupiają się w większe grupy, by dzięki temu móc uzyskać certyfikat jakościowy i w pełni legalnie sprzedawać swoje produkty jako organiczne.
Kawa Arabika Indonezja Sumatra Sulawesi Organic pochodzi właśnie z tych najmniejszych gospodarstw i sprowadzana jest w ograniczonej ilości na specjalne zamówienie palarni Royaltea.pl by zapewnić niezapomniane doznania smakowe poszukiwaczom prawdziwego smaku kawy nie zatartego poprzez dodatki pestycydów na etapie produkcji.
Sekretem smaku tej kawy jest tzw. uprawa w cieniu, gdzie krzewy kawy osłonięte są przed nadmiernym światłem przez wyższe partie roślin. Stworzony tak ekosystem nie tylko chroni ziarna przed przedwczesnym wysychaniem, ale i tworzy środowisko, w którym schronienie mogą znaleźć duże ilości zwierząt, w tym owadów pomagających przy wytwarzaniu kawy. Kawowce jako rośliny są bardzo wrażliwe na bodźce zewnętrzne, w tym składniki chemiczne w glebie, które podczas dojrzewania ziaren w owocach wpływają bardzo mocno na bukiet smaków i aromatów zaparzonej później kawy. Stąd bardzo dużą wartość ma zastosowanie w charakterze nawozu wyłącznie naturalnego kompostu.
Połączenie w pełni naturalnego sposobu uprawy na zacienionych plantacjach w glebie o niskiej zawartości żelaza powoduje, że surowe ziarna czasem przybierają barwę niebieskawą. Po prażeniu sposobem średnim w palarni Royaltea.pl kawa zyskuje pełną cielistość, która idealnie balansuje się z niską kwasowością. wachlarz smaków jest tu bardzo wyjątkowy. Kawa łączy smak gorzkiego kakao, rodzynek, a nawet lekko dymny i ziemisty - co jest bardzo ciekawe i niespotykane wśród kaw. Bukiet aromatów również może być ziemisty z połączeniem zapachu drewna cedrowego i tytoniu. Niektóre partie ziaren (w zależności od pory zbioru) mogą łączyć w sobie także aromat owocu grejpfruta.
Działanie
• Wspomaga koncentrację i zwiększa sprawność myślenia;
• Powoduje wydzielanie kwasów żołądkowych wspomagając trawienie;
• Pomaga podnieść ciśnienie krwi osobom z niskim ciśnieniem;
• Usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne;
• Polepsza pamięć krótkotrwałą
• U mężczyzn zmniejsza szanse wystąpienia kamicy żółciowej,
• Zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II (nawet o 50%)
• Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
Co najważniejsze kawa posiada naturalnie wyśmienity smak!
Przygotowanie napoju:
1-2 łyżeczki zmielonej kawy zalej wrzącą wodą w filiżance (około 200ml wody). Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż napój naciągnie. Podawaj z ulubionymi dodatkami w postaci mleka, cukru, lodów, bitej śmietany, soków owocowych lub samą w postaci małej czarnej. Pamiętaj, że to jedynie przykładowy sposób podania. Możesz tworzyć wiele wariacji z użyciem kawy i podawać ją także na inne sposoby. Ilość kawy również dopasuj do własnych indywidualnych potrzeb.
Bezpłatne mielenie:
Na życzenie każdą kawę możemy przesłać w formie zmielonej. Mielenie jest bezpłatne. Wystarczy, że w wiadomości podczas zakupu zostanie wskazana prośba o przesłanie produktu w formie zmielonej oraz określenie grubości mielenia ziaren (do ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, do tradycyjnego parzenia w kubku). Świeżo palona kawa i dodatkowo świeżo mielona gwarantuje degustację najwyższej jakości.