ARABICA INDIE PLANTATION 1KG
Każdy produkt posiada etykietę zawierającą nazwę, skład, datę przydatności, masę netto i kod kreskowy.
Wszystkie produkty są pakowane dopiero po złożeniu zamówienia.
Produkty spożywcze pakowane są w atestowane opakowania dedykowane dla żywności, z mocnym termicznym zgrzewem.
Zamówienia wysyłane są w mocnych kartonikach dla lepszej ochrony aromatów jak i kształtu opakowań.
Wszystkie produkty wytwarzane są z naturalnych surowców bez użycia wzmacniaczy smaku i barwników.
Skład: 100% Arabika
Jakość: Plantation
Region pochodzenia: Indie
Zbiory ziaren: październik-luty
Body: wysokie
Palenie: średnie
Kwasowość: niska/średnia
Charakterystyka
Indie to obecnie szósty kraj co do wielkości produkcji kawy. Wieloletnia tradycja indyjskich plantacji kawy sięga 1600 roku, gdy pierwsze ziarna zostały sprowadzone przez pielgrzyma Baba Bund. Historia plantacji zakładanych komercyjnie jest o około dwa wieki krótsza i wiąże się ściśle z kolonializmem, kiedy to Indie były pod ścisłym wpływem Wielkiej Brytanii.
Brytyjczycy zakładając pierwsze plantacje w Indiach rozumieli, że układ wyżynny państwa rozłożonego pod stokami himalajów o dobrym nasłonecznieniu i duże opady pochodzenia monsunowego wraz z połączeniem bogatych w minerały gleb będą skutecznie przyczyniały się do produkcji wyjątkowej kawy.
Dziś plantacje kawy w Indiach to osobna galaktyka na przestrzeni całego wszechświata kawy jaką można zakupić na rynku. Zwłaszcza ziarna importowane na zamówienie palarni Royaltea.pl pochodzące z Indie Plantation uznawanej jednogłośnie, za region z którego pochodzą najlepsze indyjskie ziarna kawy Arabika.
Kawowce uprawiane są na wysokościach 1000-1500 m n.p.m. Plantacje w całości osłonięte są przez wysokie drzewa. W ten sposób kawy dojrzewają w dużej ilości rozproszonego światła. Przy wysokości najwyższego szczytu Mount Everest wznoszącego się nad Indiami na prawie 9000 m nad poziom morza wysokość upraw znajduje się zaledwie u podnóży Himalajów. Mimo to ziarna posiadają te same właściwości co ziarna z górskich plantacji w innych regionach świata, są twarde i pełne smaku. Dobre nasłonecznienie wspomagane jest przez idealne nawadnianie. Chmury gnane wiatrami letnich monsunów z wybrzeży stanu Kerala gnane są w górę kontynentu i przemieszczając się nad stolicą Bollywoodu zostają wyciśnięte z całej zawartej w nich wilgoci, która niczym z wielkiej deszczownicy nawadnia plantacje kawy.
Idealnie dojrzałe ziarna zbiera się ręcznie i poddaje obróbce wodnej by usunąć z nich resztki owoców. Wszystko co dzieje się przed zbiorem ma ogromny wpływ na nietuzinkowy smak. Bliskie otoczenie gigantycznej indyjskiej mnogości przypraw uprawianych vis a vis z kawą tworzących nieraz wspólny ekosystem powoduje, że kawa posiada pełne body zbalansowane dzięki niskiej kwasowości, a także jedyny niepowtarzalny smak w którym dominują pikantne przyprawy i zioła - pieprz i kardamon, także nuty korzenne uzupełnione lekkim posmakiem owoców cytrusowych i delikatną goryczką.
Wybierz ziarna Arabika Indie Plantation, a poczujesz się jak na Festiwalu Kolorów w indyjskim Barsana.
Działanie
• Wspomaga koncentrację i zwiększa sprawność myślenia;
• Powoduje wydzielanie kwasów żołądkowych wspomagając trawienie;
• Pomaga podnieść ciśnienie krwi osobom z niskim ciśnieniem;
• Usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne;
• Polepsza pamięć krótkotrwałą
• U mężczyzn zmniejsza szanse wystąpienia kamicy żółciowej,
• Zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II (nawet o 50%)
• Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
Co najważniejsze kawa posiada naturalnie wyśmienity smak!
Przygotowanie napoju:
1-2 łyżeczki zmielonej kawy zalej wrzącą wodą w filiżance (około 200ml wody). Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż napój naciągnie. Podawaj z ulubionymi dodatkami w postaci mleka, cukru, lodów, bitej śmietany, soków owocowych lub samą w postaci małej czarnej. Pamiętaj, że to jedynie przykładowy sposób podania. Możesz tworzyć wiele wariacji z użyciem kawy i podawać ją także na inne sposoby. Ilość kawy również dopasuj do własnych indywidualnych potrzeb.
Bezpłatne mielenie:
Na życzenie każdą kawę możemy przesłać w formie zmielonej. Mielenie jest bezpłatne. Wystarczy, że w wiadomości podczas zakupu zostanie wskazana prośba o przesłanie produktu w formie zmielonej oraz określenie grubości mielenia ziaren (do ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, do tradycyjnego parzenia w kubku). Świeżo palona kawa i dodatkowo świeżo mielona gwarantuje degustację najwyższej jakości.